BİREBİR ÖĞRETİM YAZILIM PROGRAMININ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BAŞARI, TUTUM VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖZ YETERLİLİK ALGILARINA ETKİSİ - YORĞUN, BAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada, hücre ve organelleri konusuna ilişkin olarak bilgisayar destekli öğretimin birebir öğretim yazılım programı ile gerçekleştirilen uygulamanın; Fen Bilgisi öğretmen adaylarının akademik başarılarına, biyoloji öğretimine karşı tutumlarına ve bilişim teknolojileri öz-yeterlik algılarına etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmada tek gruplu öntest-sontest araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma 2013-2014 eğitim öğretim yılında Elazığ İli Fırat Üniversitesi'nde 2. sınıfta öğrenim gören 30 kadın, 12 erkek olmak üzere toplamda 42 fen bilgisi öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından hücre ve organelleri konusuna ilişkin olarak hazırlanan birebir öğretim yazılım programı 4 hafta boyunca Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Laboratuvarında öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Araştırma öntest ve sontest uygulamaları ile toplamda 6 haftalık bir süreci kapsamıştır. Thompson and Shrigley (1986) tarafından geliştirilen Fen Öğretimi Tutum Ölçeği, Tekkaya, Çakıroğlu ve Özkan (2002) tarafından biyoloji dersine adapte edilen Biyoloji Öğretimine Karşı Tutum Ölçeği ve Ekici, Ekici ve Kara (2012) tarafından geliştirilen Bilişim Teknolojileri Öz yeterlik Algıları Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Çalışmada ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanan Hücre ve Organelleri Başarı Testi kullanılarak veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sorularına cevap aramak amacı ile İlişkili Örneklemler için t-testi kullanılmıştır. İlişkili örneklemler t-testi sonuçlarına göre; gerçekleştirilen uygulama sonrasında fen bilgisi öğretmen adaylarının ön testlerine oranla biyoloji öğretimine karşı tutumlarını, bilişim teknolojileri öz-yeterlik algılarını ve hücre konusuna ilişkin akademik başarılarını anlamlı derecede arttırdığı saptanmıştır (p<.05). Ancak fen bilgisi öğretmen adaylarının ön testlerine oranla biyoloji öğretimine karşı tutumlarını, bilişim teknolojileri öz yeterlik algılarını ve hücre konusuna ilişkin akademik başarılarının cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır (p>.05). Bu bilgiler ışığında, bilgisayar destekli öğretimin birebir öğretim yazılım programının fen bilgisi öğretmen adaylarının biyoloji öğretimine karşı tutumlarını, bilişim teknolojileri öz-yeterlik algılarını ve hücre konusuna ilişkin akademik başarılarını arttırmada etkili olduğu söylenebilir.

This study aims to determine the effect of the application realized by one-to-one instructional software of computer-assisted instruction regarding cells and organelles on preservice science teachers' academic achievement, attitudes towards biology teaching and self-efficacy perception for information technologies. One group pretest-posttest experimental design was used in the research. The study was conducted in the 2013-2014 academic year with a total 42 preservice science teachers in second-grade at Fırat University, Elazığ, as to be 30 females and 12 males. The one-to-one instructional software of computer-assisted instruction regarding cells and organelles built by the researcher was applied on the preservice teachers for 4 weeks in the Computer Lab of Fırat University Faculty of Education. The research included a total of 6 weeks with pretest-posttest applications. Data were collected through the "Science Teaching Attitude Scale" developed by Thompson and Shrigley (1986), "Biology Teaching Attitude" adapted by Tekkaya, Çakıroğlu and Özkan (2002) into biology lesson and Self-Efficacy Perceptions Scale about Information Technologies developed by Ekici, Ekici and Kara (2012). To collect data, Cells and Organelles Achievement Test, developed by the researcher, was also used. For data analysis, SPSS 22 package program was used. In order to find answers to the research questions, Related Sample t-test was used. According to the Related Sample t-test results, it was determined that, after the application, preservice science teachers significantly increased their attitude towards biology teaching, self-efficacy perceptions about information technologies and academic achievements on cells compared to pretests (p<.05). However, no gender-based significant difference was determined in the preservice science teachers' attitudes towards biology teaching, self-efficacy perceptions about information technologies and academic achievements regarding cells (p>.05). In the light of this information, it can be said that one-to-one instructional software of computer-assisted instruction is effective in increasing preservice science teachers' attitudes towards biology teaching, self-efficacy perceptions about information technologies and academic achievements regarding cells.
The effect of one-to-one instructional software on self-efficacy perceptions of preservice science teachers for academic achievement, attitude and information technologies
Keywords: Eğitim ve Öğretim