SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HASTANE BİLİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - ÇELİK, RABİA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bilişim teknolojileri her alanda olduğu gibi sağlık alanında da önemli bir yere sahiptir. Gelişen teknolojiyle beraber sağlık kurum ve kuruluşlarının bilgi – bilişim sistemlerinden yararlanması o kuruluşlara büyük katkı sağlamaktadır. Sağlık kuruluşlarındaki her sistem hastaneye giriş kaydının yapılasından tutun da taburcu oluncaya kadar geçen tüm süreçler bilgi sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilmekte olup, böylelikle tüm işlemler elektronik ortamlardan yürütülmektedir. Böylelikle hastane bilişim sistemleri, sağlık çalışanlarının ve yönetimin iş süreçlerine ilişkin hatasız işlenmesine ve doğru kararlar vermek adına önemli bir rol üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının hastane bilgi sistemlerini kullanırken sahip oldukları bilgi teknolojileri ve becerileri ile sağlık kuruluşlarında hastane bilgi sistemlerinin faydalarına ilişkin inançlarının belirlenmesidir. Araştırma saha uygulamalı yapılmıştır. Saha uygulamasında Elazığ ilindeki özel ve kamu hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarına anket uygulaması yapılmıştır. Toplanan verilerden analize uygun toplamda 270 anket elde edilmiştir. Veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t-testi ve Anova testi yapılmıştır. Analizler sonucunda hastane bilişim sistemlerine yönelik kullanılan ölçek beş boyuta ayrılmıştır. Bunlar sırasıyla kullanıcı güvenliği, verimlilik, kullanılabilirlik, faydalar ve kullanım kolaylığıdır. Sosyo-demografik özellikler açısından algı farklılıkları incelenmiştir. Genel olarak sağlık çalışanları arasında algı açısından farklılıklar bulunmamıştır. Ayrıca sağlık çalışanların algıları genel olarak yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Hastane Bilişim Sistemleri, Bilgi Sistemleri, Bilgi Teknolojileri

Information technology, as in many other fields, plays a crucial role in the healthcare sector. With the advancing technology, healthcare institutions' utilization of information and communication systems provides significant contributions to these organizations. Every system in healthcare institutions, from patient registration to discharge, is carried out through information systems, ensuring that all processes are conducted in electronic environments. As a result, hospital information systems play an essential role in error-free processing of work processes for healthcare workers and management, and in making correct decisions. The aim of this study is to determine the information technologies and skills healthcare workers possess while using hospital information systems, as well as their beliefs regarding the benefits of these systems in healthcare organizations. The research was conducted with a field study. In this study, a survey was administered to healthcare workers in both private and public hospitals in Elazığ province. A total of 270 questionnaires were obtained, suitable for analysis. The data were analyzed using the SPSS statistical software. Descriptive statistics, reliability analysis, exploratory factor analysis, independent sample t-tests, and ANOVA tests were performed. As a result of the analysis, the scale used for hospital information systems was divided into five dimensions: user security, efficiency, usability, benefits, and ease of use. Differences in perceptions based on socio-demographic characteristics were examined. Overall, no significant differences in perceptions were found among healthcare workers. Furthermore, it was determined that healthcare workers' perceptions were generally at a high level. Key Words: Hospital Information Systems, Information Systems, Information Technolog
Opinions of healthcare professionals on the use of hospital information systems: The example of Elazığ province
Keywords: İşletme