(ANTAKYALI) MÜNİF DİVANI TAHLİLİ - FELEK, ÖZGEN (Fırat Üniveristesi, 2000)
XVIII. yüzyıl şairlerinden olan Münîf, Antakyahdır. Devlet hizmetinde çeşitli görevlerde bulunmuştur. Türkçe bir Divan'ı, Câmî'den nazmen tercüme ettiği bir Hadîs-i Erba'în Tercümesi ve hem manzum, hem mensur olmak üzere kaleme aldığı iki tane Zafer-nâme'si vardır. (Antakyalı) Münîf Divanı Tahlili başlıklı çalışmamız "Din-Tasawuf ', "Toplum", "însan" ve "Tabiat" olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Ayrıca bu ana başlıkları oluşturan pek çok alt başlık da mevcuttur. Münîf, bu konulan işlerken Divan şiirinin klâsik yapısını benimsemiş ve çizginin dışma çıkmamıştır. Yer yer gayet başarılı söyleyişleriyle edebiyat tarihçilerinin gözünden kaçmayan şair, hacimli olmayan Divan'mda klâsik anlayışın devamı niteliğinde ortaya koyduğu şiirleriyle XVIII. yüzyıl şairleri arasındaki yerini almıştır. Anahtar kelimeler: Münîf, Divan, Hikemî Tarz, Sebk-i Hindî, Tahlil (Din- Tasawuf, Toplum, İnsan, Tabiat 415

Münif, a prominent poets of 18. century was from Antakya. He served at various government positions. He wrote a Divan and translated Hadîs-i Erbaa from Câmî as a poetic work. Münif also wrote two Zafer-nâme one of which was in arranged form and the other was in narration. The present study entitled "Divan of Münif from Antakya" was comprised of 4 main sections; Religion-Sufism, Society, Man, and Nature. Furthermore, subsections also present in each section. In his poetic style, Münif adopted the classical Divan poetry style and followed the traditional motifs. Münif had attracted the attention of literary historians with some of his exceptionally bright works. However, Münif is generally considered to be the representative of the classical Divan poetry style in 18. century. Key words: Münif, Divan, Hikemî style, Analysis (Religion-Sufism, Society, Man, Nature) 416
Divan of Münif from Antakya
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature