Hiperkalsemiye Neden Olan D Vitamini İntoksikasyonu: Olgu Sunumu - Uğur, Kader; Artaş, Hakan; Balin, Mehmet; Aykut, Esra; Demircan, Selçuk; Orhan, Bedrettin; Gozel, Nevzat (My University, 2016)
D vitamini yağda eriyen bir prohormondur, diyetle alınır veya cildin güneş ışığına yeterli maruziyeti ile oluşur. Günümüzde pandemi şeklinde D vitamini eksikliği bulunmaktadır. Eksikliğin nedeni güneşe maruziyetin yeterince olmamasıdır. D vitemini intoksikasyonu paratiroid hormonundan bağımsız hiperkalsemiye neden olmaktadır. Bu olgu sunumunda D vitamini intoksikasyonuna bağlı hiperkalsemi gelişen hastamızı sunduk.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp