ELAZIĞ İL MERKEZİNDE GÖREV YAPAN SUBAY, ASTSUBAY, YEDEK SUBAYLARIN SİGARA İÇME DURUMLARI İLE SİGARA KONUSUNDA BİLGİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI - BOYDAK, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 1994)
Çalışma, 1992 Haziran-Ağustos aylan arasında Elazığ il merkezinde görev yapan 498 subay, astsubay ve yedeksubayların 402'sine (% 80.5) anket tekniği ile ulaşılmıştır, Anket formu Dünya Sağlık Örgütü'nün sigara ile ilgili olarak önerdiği araştırma formunun ülke koşullarına adapte edilmesiyle oluşturulmuş ve tarafsızlığı, verilerin güvenirliliğini artırmak için form üzerine isim yazılmaması önerilmiştir. Subay, astsubay ve yedeksubayların hergün sigara İçme oranı % 55.47' dir. Hergün sigara içme oranı astsubaylarda en yüksektir (% 58.00). Günde 20 ve daha fazla adet sigara içme oranı (% 19.92), günde 10-20 adet sigara içiminden (% 45.64) daha düşük bulunmuştur. Sigaraya başlamada askeri lise önemli bir faktördür (% 32.35). Bu çalışma gurubunda sigaranın sağlığa zararlı olduğu fikrine katılma oranı (% 96.27) yüksek bulunmasına rağmen, sigara - hastalık ilişkisi konusunda önemli düzeyde bilgi açığı olduğu görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada subay, astsubay ve yedeksubayların Silahlı Kuvvetler ve ülke düzeyinde sigara mücadelesine karşı olumlu tutumlarıda bulgularla elde edilmiştir. 70

SMOKING AMONG MILITARY OFFICIALS WORKING IN ELAZI?, TURKEY All of the senior, junior and supplementary military officials located in Elazığ took part in this study and were requested to fill the questionaire submitted to them by the investigator. The questionaire which is basicly the form proposed by world Health Organization concerning cigarette smoking was modified to cover the national and study-population based characteristics of the 498 military officials comprising the universe, 402 of them (80.50 %) have been reached and inclueded in this study. Among the study group 55.47 % of them were daily smokers. This ratio was highest among the (Junior of ficials) being 58.00 %. The percentage of smokers that consume 20 more cigarettes per day (19.92 %) were lower than. The ones cosuming 10 to 20 cigarettes per day (45.64 %), (32.25 %) of the smokers started smoking at the miliatry High School While 96.27 of the study group foud smoking hazardous to health, most of them had significant lack of knowledge concerning the diseases related to smoking. More over, The attitudes of the officials toward anti-smoking actions both at the national and military forces level were obtained. 71
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Halk Sağlığı; Public Health