İnce Daneli Malzeme Kalınlığının, Dane Çapının ve Şev Eğiminin Taşıma Gücüne Etkisi - Yıldız, Servet; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2005)
Bu çalışmada; Elazığ yöresinden alınan ince daneli malzeme kalınlığının, dane çapının ve şev eğiminin taşıma gücüne etkisi araştırılmıştır. Hazırlanmış deney düzeneğinin alt kısmına sırasıyla; 5, 10, 15 ve 20 cm kalınlıklarında ince daneli malzeme tabakalar halinde sıkıştırılarak serilmiştir. Bu malzeme üzerine de; 4.76, 9.53, 19.5, 25.40 ve 40.00 mm çaplarındaki dolgu malzemeleri; 1/4, 1/3.5, 1/3, 1/2.5 ve 1/2 şev eğimlerinde serilerek dolgular hazırlanmıştır. Hazırlanan dolgularda kayma ve çatlama oluşuncaya kadar düşey yönde yüklemeye devam edilmiştir. Aynı dolgular optimum su muhtevasında hazırlanarak taşıma gücünün değişimi incelenmiştir. Yapılan deneyler neticesinde; ince daneli tabaka kalınlığının arttırılması ile taşıma gücünün azaldığı, dolgu malzeme çapının ve şev eğiminin arttırılması ile de taşıma gücünün arttığı görülmüştür. Ayrıca, optimum su muhtevasında hazırlanmış dolgularda, taşıma gücünün çok büyük oranlarda azaldığı yapılan deneylerle tespit edilmiştir. Bulunan deney sonuçlarına bağlı olarak, dolgu taşıma gücünün; ince daneli malzeme kalınlığı, dolgu malzeme çapı ve şev eğimleri ile değişimleri grafiklerle gösterilmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Şev; Dolgu; Dane çapı