AVRUPA BİRLİĞİ (AB)’NE ÜYELİK SÜRECİNDE - Özdemir, Hakan; Çiftlikçi, Ahmet (Fırat University, 2015)
Bu çalışmada Türkiye’de AB’ye üyelik sürecinde Helsinki Zirvesi’nden günümüze kadar iç hukukta yapılan düzenlemelerin, hukuk devletine etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla sürdürülen çalışmada, öncelikle Türkiye-AB ilişkileri ve hukuk devleti hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra da Helsinki Zirvesi’nden günümüze kadar Türkiye’de iç hukukta yapılan düzenlemeler, AB’ye üyelik süreci üzerinden ele alınarak çalışma sonlandırılmıştır. Çalışmanın sonunda, Türkiye’de AB’ye üyelik sürecinde Helsinki Zirvesi’nden günümüze kadar iç hukukta yapılan düzenlemelerle hukuk devletinin birçok gereği sağlanarak ya da geliştirilerek hukuk devletinde büyük bir dönüşüm yaşandığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu süreçte demokrasi, sivilleşme ve insan hakları konusunda Avrupa standartlarına yaklaşan Türkiye’nin, daha uygar ve yaşanabilir bir ülkeye dönüştüğü sonucuna erişilmiştir.