TÜRKİYE OLİMPİYAT HAZIRLIK MERKEZLERİNDE (TOHM) YER ALAN SPORCULARIN KARİYER PLANLAMALARI VE SPOR BAŞARILARINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - YILMAZ, METİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırma; Olimpiyat oyunlarına sporcu yetiştirmek için hayata geçirilen Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri bünyesinde çalışmalarını sürdüren, olimpiyatlara katılacak ve katılması muhtemel sporcuların kariyer planlama etkinliklerini ve spor başarılarında etkili olan faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır Araştırmada veri toplama aracı olarak, Bingöl (2011) tarafından geliştirilen, güvenirlilik ve geçerliliği yapılan 47 maddeden oluşan Likert tipi Sporcu Kariyer Ölçeği ve demografik bilgilerin elde edilmesi amacıyla Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini; olimpik spor branşı ile ilgili Federasyon ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın belirlediği kriterler dâhilinde seçilen ve TOHM bünyesinde (Ankara, Adana, Antalya, Artvin, Bolu, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Rize, Sakarya, Samsun, Trabzon) Olimpiyat oyunları hedefiyle hazırlıklarını sürdüren sporcular, örneklem grubunu ise olimpik merkezlerde yer alan ve gönüllülük esasıyla ulaşılan 14 yaş ve üzeri 270 sporcu oluşturmuştur. Araştırma verileri elde edildikten sonra bilgisayar ortamında SPSS 22 istatistik paket programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, sporcuların demografik ve sportif profillerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, sporcuların spor yaptıkları dönemde kariyer planlama etkinliklerinin belirlenmesinde ise, ortalama ve standart sapma istatistiklerinden yararlanılmış, normal dağılım gösteren değişkenler için t-testi ve anova, normal dağılım göstermeyen değişkenler için ise man-whitney-u, kruskall wallis fark testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak p<0.05 düzeyinde anlamlılık ile test edilmis?tir. Araştırmada; 22-25 yaş aralığında yer alan sporcuların kariyer planlama etkinliklerinin daha yüksek seviyede olduğu, 14-17 yaş aralığında yer alan sporcuların 18-21 ve 22-25 yaş aralığındaki sporculara göre sportif başarı oranlarının arttığı ve TOHM'da bulunma süresi fazla olan sporcuların olimpik branşlarda daha iyi dereceler elde ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Spor Başarısı, Olimpik Merkezler, Olimpiyat Oyunları.

Investigation of Effective Factors at the Sports Success and the Career Planning of the Athletes the Turkey Olympic Preparation Centers. This research was conducted to determine career planning of athletes' who participate or possibly participate in Olympics, maintain their training in Turkey Olympic Preparation Centre that established in order to educate athletes for Olympic games and effective factors of their sport achievements. As a data collection tool in research, a likert type of athlete's career scale developed by Bingöl (2011) of which reliability and solidity made that consist of 47 items and personal information form to obtain demographic information was used. The universe of the research is consisted of the athletes who elected by the criteria determined by Olympic Sport Federation and Ministry of Youth and Sports and athletes who sustain their preparation in Olympic games target in centers of TOPC (Ankara, Adana, Antalya, Artvin, Bolu, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Rize, Sakarya, Samsun, Trabzon) the sample of research group is consisted of 270 voluntary athletes taking part in Olympic centers at the age of 14 and over. After obtaining the research data, the data were analyzed in SPSS 22 statistical package program. In the process of analyzing the data, frequency and percentage statistics were used to determine the demographic and sporty profile of the athletes; average and standard derivation statistics were used to determine athletes' career planning during their sport career. t-test and anova for variables that show normal distribution; man-whitney-u, kruskal wallis difference tests for variables that didn't show normal distribution were applied. The obtained results were statistically tested by p<0,05 significance level. Thanks to research it was concluded that 22-25-year-old athletes' career planning activities were at a higher level, the sporty success rate of athletes between the ages of 14-17 increased comparing the sporty success of athletes between the ages of 18-21 and 22-25; and athletes who exist in TOPC more duration had more achievements in Olympic branches. Keywords: Career, Sport Success, The Olympic Centers, The Olympic Games.
Investigation of effective factors at the sports success and the career planning of the athletes the Turkey olympic preparation centers
Keywords: Spor