-????????? ??????? ? ???????? ???????? ????????-???? ?? ????? ?????? (ET-TEVCIHATU'L-LUĞAVIYYE VE'L-BELAĞIYYE LI'L KIRAATI'L-KUR'ANIYYE-SURETU AL-I İMRAN NUMUZECEN) - WSOO, ARİ QASİM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışma, Âli İmran süresi özelinde Kur'ân kıraatlerindeki dilsel yönelimleri fonetik, etimolojik ve gramatikal yönlerden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca yine söz konusu süre bağlamında Kur'ân kıraatlerinde geçen belagat üsluplarına da işaret etmektedir. Bu çalışmada Âli İmran süresinin seçilme sebebi, onun Bakara süresinden sonra en uzun ikinci süre olması ve sahih on kıraata ait yaklaşık altmış beş farklı okuyuşa sahip olmasıdır. Bu çalışmada, Kur'ân'da ve özellikle Âli İmran süresinde varid olan kıraatlerin etkileri, dilsel sanatları, belagat güzellikleri ve önemli yönelimlerinin açıklanmasıyla yetinilmiştir. Bu çalışmada sadece dilsel sanatlar ve onların analizi ile mütevatir kıraatlerin sahip olduğu belagat sırları ortaya konulmuştur. Kurralar arasında ihtilafa medar olmuş tüm ayetler zikredilmiş, ihtilaflı hususlar karilerine veya ravilerine isnad edilmiş ve bunların hepsi analiz edilmiştir. Bu çalışmada betimleme ve analiz metodu kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Arap dili ve Belâgat, Kurân, Kırâat, Âli Imrân Suresi, Temellendirmeler.

In this study we conducted a research about the linguistic and rhetorical guidance of Qur'anic readings and Surat Al-Imran was choosing as a model. The objective is to show the impact of the readings and linguistic techniques as well as rhetorical aesthetics and important orientations in the Qur'an and in Al-Imran in particular, Starting with the definitions and clarifications of the science of reading and guidance, Then a brief definition of readers and their narrators. The most important objectives of the message: to highlight the linguistic arts and their analyzes and the rhetorical secrets that included continual readings without offbeat readings, Comes with all the controversial words among the readers of the ten recurring readings and assigns the dispute to the reader and the narrator and then comes the analysis, And followed the descriptive analytical approach. Key Words: Arabic Language and Rhetoric, Al-Quran, The Readings, Surat AlImran, Orientations
Kur'ân kırâatlerındeki dilsel ve belâğı değerlendirmeler (Âlı İmran süresi özelinde) Language Guidance and Interpreter of Quranic Readings (Surat Al-i-İmraan is a model)
Keywords: Din; Dilbilim; Doğu Dilleri ve Edebiyatı