Kahramanmaraş’taki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Kuluçkahanelerinin Yapısal, Biyolojik ve Teknik Yönlerden Araştırılması - Güneş, Yılmaz Ebru; Köprücü, Kenan (My University, 2019)
Bu çalışmada, Kahramanmaraş’taki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahaneleri yapısal, biyolojik veteknik yönlerden araştırılmıştır. Mevcut işletmelerin 4’ünün küçük (?2 milyon adet yavru balık/yıl), 5’inin orta (2-10 milyonadet yavru balık/yıl) ve 1’inin ise büyük (>10 milyon adet yavru balık/yıl) kapasiteli olduğu belirlenmiştir. Bu işletmelerinticari yapısı %60 şahıs-aile şirketi ve %40 şirket-ortaklık şeklindedir. Şahıs-Aile işletmelerinin toplam kapasite içindeki payı%21,43 (19.360.000 adet yavru balık/yıl)’dir. İşletme yapısı Şirket-Ortaklık olanların toplam kapasite içindeki payı %78,57(71.000.000 adet yavru balık/yıl)’dir. İşletmeler kapasite kullanım oranlarına göre incelendiğinde; en düşük oranın büyükölçekli işletmelerde (%60), en yüksek oranın ise orta ölçekli işletmelerde (%96,88) olduğu görülmüştür. Kahramanmaraşgenelinde bu oran %73,98’dir. Bu işletmelerde toplam olarak 89 kişi çalışmaktadır. Personelin büyük çoğunluğunu (%94,38)erkekler oluştururken, kadınların oranı sadece %5,62’dir. Mevcut personelin %6,74’ü mühendis, %76,40’ı işçi ve %16,86’sıise aile bireylerinden oluşmaktadır. Personelin yaş dağılımı 17-75 arasında değişmektedir. Bu personelin en yüksek oranını%44,94 ile 20-29 yaş arasında olanlar oluşturmaktadır. Kapasitelerine göre küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerdeortalama işgücü sırasıyla; 3,31, 5,90 ve 21,75 adam-yıl olarak hesaplandı. İl genelinde ise işletme başına düşen ortalamaişgücü 6,45 adam-yıldır. Küçük ölçekli işletmelerin %25’i mevsim dışı yumurta üretimi yapmaktadır. Orta ve büyük ölçekliişletmelerde bu oran sırasıyla; %80 ve %100’dür. Mevcut işletmelerin yapısal, biyolojik ve teknik özelliklerindeki farklılıklarbunların kapasite kullanım oranını ve üretim verimliliğini doğrudan etkilemektedir.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Ziraat Mühendisliği; Gıda Bilimi ve Teknolojisi