SİLVAN (DİYARBAKIRDA)'DA HALK HEKİMLİĞİ - ASLAN, MEHMET YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, Diyarbakır ili Silvan ilçesi merkez mahalleleri ve köylerine ait halk hekimliğine ait inanış ve uygulamalar arasında yaygın olanları üzerinde durulmuştur Çalışmamızda araştırma alanı ve tarihi ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra halk hekimliği hakkında genel bilgiler verilmiş. Silvan ilçesinde halk hekimliği, fiziki hastalıklar ve uygulamaları, tedavi yöntemleri, kullanılan malzemeler ve halk hekimliğinde tedavi merkezleri üzerinde durulmuştur. Geçmişten günümüze kadar Silvan halkı, halk hekimliği yöntemleriyle hastalıklardan korunmak ve hastalıkları sağaltmak için türbelere, ziyaretlere şifalı sulara ve ocaklı, kırık-çıkıkçı, ebe gibi halk hekimlerine başvurmaktadır. Bu araştırma sonucunda Silvan halk kültüründe geçmişten günümüze taşınan ve halk içinde korunan Anadolu'daki eski halk hekimliği izlerine rastlanmıştır. Bu izlerin birçoğu İslamiyet ile yoğrularak varlığını devam ettirmiştir.

In this study, the common beliefs and practices of the folk medicine belonging to the central districts and villages of the Silvan which is a district of Diyarbakır province are emphasized . After giving general information about or the area and history of our research general information about folk medicine has been given In Silvan district folk medicine and physical illnesses and practice, treatment methods , materials used and treatment centers in folk medicine have a been emphasized . From the past to the present day, the Silvan people resort to quarries, sickles doctors and broken-outs to protect and cure diseases with folk medicine methods. As a result of this research, Silvan has been found in the traces of ancient folk medicine, which has been carried on daily and preserved in public in Anatolia. Many of these traces have continued to exist by being mixed with Islam .
Folk medicine in Silvan (Diyarbakır)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Halk Bilimi (Folklor)