SUÇ NASIL ÖNLENEBİLİR? BÜTÜNCÜL BİR MODEL GEREKSİNİMİ - Kızmaz, Zahir (My University, 2019)
Bu makale, suç önleme yaklaşımları üzerine odaklanmaktadır. Suçla etkin bir mücadelenin yürütülebilmesi faaliyetini, suç önleme politikaları ve programlarından bağımsız olarak düşünmek mümkün değildir. Çalışmada, suç önlemekonusundaki yaklaşımlar gözden geçirilecek ve etkili bir suç önleme yaklaşımınınnasıl olması gerektiği hususu açıklanmaya çalışılacaktır. Makalede, etkili bir suçönleme modelinin, suçun tüm değişkenlerini ve çok kurumlu yaklaşımı içereceknitelikte olması gerektiği ileri sürülmüştür. Bu da, suçun önlenmesinde bütüncülbir suç önleme modelinin geliştirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bü-tüncül suç önleme modelinin; suçlu bireyi (bireyin kriminal eğilimini), işlenen suçtürünü, suçun işlendiği mekânı/çevreyi, suç fırsatlarını, suça maruz kalan mağ-duru, suç kontrolü ve gözetim stratejilerini, suçun sosyo-ekonomik, kültürel vetoplumsal dinamikleri gibi suç ile ilgili tüm unsurları kapsayacak nitelikte olmasıgerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle bütünleşik suç önlemi modeli, önleyici yaklaşımlardan durumsal, sosyal, toplum odaklı ve gelişimsel suç önleme yaklaşımlarının tümünü içermelidir. Çalışmada belirtilen diğer bir husus da önleyici yakla-şımların reaktif olmaktan çok proaktif olmaları gerekliliğidir.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Hukuk