ÇÖZÜM ODAKLI AİLELERLE SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİN EVLİ ÇİFTLERİN PSİKOLOJİK İYİ OLUŞ VE AİLE YAŞAM DOYUMU DÜZEYLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Algan, Taner; Özmete, Emine (My University, 2025)
Bu araştırmada, “Çözüm Odaklı Aile Danışmanlığı’na Dayalı Ailelerle Sosyal Hizmet Müdahalesi”nin (ÇOAD-ASHM), evli çiftlerin psikolojik iyi oluş düzeyi ve aile yaşam doyumuna olan etkisi incelenmiştir. Araştırmada, “öntest, sontest ve izleme testi ölçümlü eşitlenmemiş müdahale ve kontrol gruplu yarı deneysel desen” kullanılmış, müdahale ve kontrol gruplarından öntest, sontest ve izleme testi ölçümleri alınmıştır. Araştırma, Elazığ Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ve Elazığ Belediyesi Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Merkezi’ne aile danışmanlığı hizmeti almak üzere başvuran 16 evli çiftin (32 kişi) katılımıyla gerçekleşmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 37.78, evlilik süresi (yıl) ortalaması ise 12.75’tir. Çalışma grubu, müdahale grubu (8 evli çift) ve kontrol grubu (8 evli çift) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Müdahale grubunda bulunan evli çiftlerin her birine ayrı ayrı ve hafta bir olmak üzere toplam 6 haftalık ÇOAD-ASHM gerçekleştirilmiş, kontrol grubuna ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Veri toplama araçları olarak “Evli Kadınlar ve Erkekler için Psikolojik İyi Oluş Ölçeği” ile “Aile Yaşam Doyumu Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizi için “Tekrarlı Ölçümler için İki Yönlü ANOVA” kullanılmıştır. Araştırma bulguları, ÇOAD-ASHM’nin evli çiftlerin psikolojik iyi oluş ve aile yaşam doyumu düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, ÇOAD-ASHM’nin etkililiği deneysel yöntemle sınanmış ve evli çiftlerin psikolojik iyi oluş ve aile yaşam doyumu düzeylerini artırmada yüksek düzeyde etkili olduğu ve bu işlevsel etkinin izleme ölçümünde de devam ettiği saptanmıştır. Bu bağlamda üniversiteler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler ve özel aile danışmanlığı merkezleri bünyesinde aile ve çift danışmanlığı alanında çalışan görev yapan sosyal hizmet uzmanlarının ve bu alanda uzman eğitimcilerin, ÇOAD-ASHM’ni aile ve evlilik ilişkilerinde kullanılması önerilmektedir.
Keywords: Psikolojik iyi oluş; evli çiftler; aile yaşam doyumu; Ailelerle sosyal hizmet; çözüm odaklı aile danışmanlığı