Kavak odununun sulu formik asit ortamında sodyum karbonat katalizörü ile sıvılaştırılması - Yılgın, Melek; Pehlivan, Dursun; Duranay, Neslihan (My University, 2005)
Bu çalışmada, sulu formik asit ortamında (HCOOH) kavak odununun sıvılaştırılması temel parametre olarak katalizör miktarı (Na2CO3) ve sıcaklık göz önüne alınarak incelendi. Sıvılaştırma üzerine katalizör miktarının etkisinin 250°C sıcaklık ve 2 saat' lik sıvılaştırma süresi için araştırıldığı deneylerde, yağ veriminin katalizör miktarındaki ilave artış ile artmadığı, oysa katı madde miktarının katalizörsüz deneylerden daha az olduğu bulundu. Farklı sıcaklıklarda (220, 250, 270 ve 300°C) yürütülen deneylerde, yağ verimi ve reaksiyonda oluşan gaz miktarı sıcaklığın artması ile artarken katı artık miktarı sıcaklık ile kararlı bir şekilde azaldı.
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Malzeme Bilimleri; Kâğıt ve Ahşap