TÜRKİYE VE ORTA ASYA TÜRK CUMHURİYETLERİNDE FELDSTEIN-HORIOKA BULMACASININ TEST EDİLMESİ - Özek, Yavuz (My University, 2020)
Yatırım ve tasarruf ilişkisi literatürde ampirik olarak sıkça sınanmış olupbu ilişkinin düzeyi ve ekonomik yapıdaki etkisine yönelik birçok hipotez ortayaatılmıştır. Feldstein-Horioka bulmacası da bu hipotezlerden biridir. Buçalışmada Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinden Azerbaycan, Kazakistan,Kırgızistan ve Tacikistan ekonomilerinde Feldstein-Horioka bulmacasınıngeçerliliği test edilmiştir. 2002-2018 dönemine ait yıllık veriler kullanılarakyapılan çalışmada analiz yöntemi olarak yatay kesit bağımlılığı, birim kök,parametre tahminleri ve nedensellik testleri uygulanmıştır. Parametretahminlerinde Feldstein-Horioka bulmacasının yalnızca Tacikistan veKırgızistan’da geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nedensellik testlerindepanelin tamamı için yurtiçi tasarruflardan yatırımlara doğru kısa ve uzundönemde nedensellik tespit edilmiştir. Ülke bazında yapılan analizlerde ise yurtiçitasarruflardan yatırımlara doğru nedensellik ilişkisinin sadece Tacikistan veTürkiye için söz konusu olduğu görülmektedir.
Keywords: İktisat