Fatımi Devletinin yıkılışı - TAWFEEQ, HALIZ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tez Fatımî devletinin yıkılış sebeplerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu sebeplerin arasında dini, sosyal, ekonomik ve askeri nedenler bunlar arasında yer almaktadır. Araştırmada Fatımilerin Mağrib'de Kuzey Afrika 'de karşılaştığı zorluklar ve davalarını Yemen'den Mağrib'e, Mağrib'den Mısır'a intikali ile Fatımi halifelerinin Mısırlılar üzerindeki hakimiyeti konularını ele almaktadır. Tezde bayanların ve vezirlerin Fatımi idaresine müdahil olmak suretiyle kendi siyasi menfaatlerine uygun hareket etmeleri konusunda tam bir bakış açısı sunmaktadır. Kısaca Fatımi devletinin yıkılışının en önemli sebebi bu devletin yanlış dahili ve harici siyasetleridir. Anahtar Kelimeler: Fâtımîler Devleti, Mısır, Haçlılar, Eyyübiler, Zengiler.

The purpose of this research is to reveal and show the most important reasons of downfall the Fatimid state, of which social, politics, martial, religious and economic reasons. It spotlights on the reasons of the Fatimid's sustainability with so many difficulties and the removal of calling in Africa from Yemen to Morocco than to Egypt. The research focuses on the way which the Fatimid's Kaliphes dominated the Egyptians, and how they treated them. The purpose of my research is to declare an obvious vision about the intervention of women and ministers in rolling the policy of the state, and how they control the policy of the state according to their politic advantages. It's clear how the internal policy and foreign policy of the Fatimid led to falling off their state. Keywords: Fatimids State, Egypt, Crusades, Eyyubids, Zengids
Fatımi Devletinin yıkılışı
Keywords: Tarih