OKUL YÖNETİCİLERİNİN OTANTİK LİDERLİK DAVRANIŞLARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞLARI VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Gökyer, Necmi; Koçak, Osman (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerininotantik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütselvatandaşlık davranışları ve örgütsel bağlılık düzeyleriarasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Yöntem olarakilişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanınevrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Sivas ilmerkezindeki resmi anaokulu, ilkokul, ortaokul veliselerde görev yapan toplam 3814 öğretmenoluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise orantılıtabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 760 öğretmenoluşturmaktadır. Araştırmada “Otantik Liderlik Ölçeği”,“Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği” ve“Öğretmenler İçin Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenalgılarına göre okul yöneticileri sık sık otantik liderlikdavranışları sergilemektedir. Öğretmenlerinyardımlaşma, nezaket, centilmenlik, vicdanlılık altboyutlarında örgütsel vatandaşlık davranışlarının düzeyitamamen katılıyorum; sivil erdem alt boyutunda isekatılıyorum düzeyinde olarak bulunmuştur.Öğretmenlerin okullarına örgütsel bağlılıkları “çoğuzaman” düzeyindedir. Okul yöneticilerinin otantikliderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkdüzeyleri arasında pozitif yönde, yüksek düzeyde ilişkivardır. Öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışlarıile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında pozitif yönde,orta düzeyde bir ilişki vardır. Öğretmenlerin yaşlarıarttıkça sergiledikleri örgütsel vatandaşlık davranışlarıda düzenli olarak artmaktadır. Sınıf öğretmenlerininbranş öğretmenlerine göre daha fazla örgütselvatandaşlık davranışı göstermelerinin nedenleriaraştırılabilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi; Hemşirelik