Sodyum nitroprussit verilen farelerde dokulardaki siyanür ve tiyosiyanat düzeylerinin belirlenmesi - Pirinçci, İbrahim; Tanyıldızı, Sadettin; Ateşşahin, Ahmet; Kara, Haki; Özaydın, Songül (My University, 1997)
Bu çalışmada farklı dozlarda sodyum nitroprussit (SNP) verilen farelerden elde edilen karaciğer, dalak, böbrek ve kas doku numunelerindeki siyanür ve tiyosiyanat düzeyleri araştırıldı. Numunelerdeki siyanür ve tiyosiyanat düzeyleri bu bileşiklerin bromlu su tarafından okside edilmesi ve piridin - benzidin bileşikleri ile bağlanması sonucu kolorimetrik olarak tayin edildi. Absorbansları 532 nm'de ölçüldü. Doku numunelerindeki siyanür ve tiyosiyanat düzeyleri 12. saatten itibaren yükselmeye başladı ve dozlara göre değişen zamanlarda maksimum düzeylere ulaştı. Daha sonra numunelerdeki siyanür ve tiyosiyanat düzeyleri 192. saatte kontrol guruplarına yakın düzeylere indi.
Keywords: Fareler; kimyasal analizler; zehirlenme; dalak; böbrekler; karaciğer; kas dokusu; tiyosiyanatlar; siyanür