Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma - Risvanli, Ali; Kaygusuzoğlu, Erdal; Çetin, Hayrettin; Öcal, Halis (My University, 2000)
Bu çalışmada, yaşlan 2-9 arasında değişen farklı iki işletmedeki 57 'si .subklinik, 16 'sı klinik mastitisli ve 40 'ında da mastitis bulunmavan olmak üzere toplam 113 inek materyal olarak kullanıldı. Hayvanlardan toplanan kan örneklerinin serumlarında Kalsiyum (Ca), Fosfor (P) Sodyum (Na), Klor (Cl), Demir (Fe), Magnezvıım (Mg) ve Potasyum (K) düzeyleri tespit edildi. Klinik ve subklinik mastitisli hayvanlarla, mastitis bulunmayan hayvanların kan serumu Ca, P, Na, Cl, Fe, Mg ve K düzey/eri arasında fark olmamasına rağmen, 8-9 yaş grubunda bulunan subklinik mastitisli hayvanların ortalama Fe düzeyinin diğer yaş gruplarından: gebe olmayan klinik mastitisli hayvanların ortalama Mg seviyesinin gebe olan klinik mastitislilerden ve Sultansuyu Tarım işletmesine ait klinik mastitisli hayvanların Fe düzeyinin aynı işletmedeki subklinik mastitisli ve mastitis bulunmayan hayvanlardan daha yüksek olduğu tespit edildi.
Keywords: Inek; mineraller; kan analizi; meme yangısı; kan serumu; kan örnekleri; elektrolitler