Hidrolik Presli Konveyör Uygulama Otomasyonu ve Verimlilik Analizi - Bozkurt, Üzeyir İlbay; Durdu, Akif (Fırat University, 2017)
Bu makalede bir presli üretim hattında enerji verimliliğinin artırılması için yapılması gereken çözümler önerilmiştir. Üretim hattında bulunan malzemenin üretimden başlayarak, paketlenmesine kadar olan süreçte verimlilik hesabı esas alınmıştır. Sistemin hidrolik kısmı servo motor ile tahrik edilerek ve sistem iş yapmadığı zamanlarda motor tamamen durdurularak enerji verimliliği sağlanmıştır. Burada kapalı çevrim kontrol yöntemi kullanılmıştır. Ortamdan alından basınç bilgisine göre sistemin çalışıp çalışmama durumu gözlenmiştir. Sistemin konveyör hattında malzemelerin ayırt edilmesine yönelik bir algoritma oluşturulmuştur. Lazer sensörlerden alınan mesafe bilgilerine göre malzeme tipleri ayırt edilmiştir. Önerilen bu çözüm ile bir üretim hattında enerji verimliliği %60 düzeylerinde kazanç sağlanmaktadır. Bu oran sadece hidrolik sistemlerden elde edilmektedir. Konveyör hattında ise yapılan algoritmaya uygun kurulan otomasyon sistemi ile işçilik ve zaman verimliliği maksimum seviyelere çıkmaktadır ve insan hatası sıfıra inmektedir.

In this study, it has been proposed the solutions required to increase the energy efficiency in the pressed production line. Calculation of the efficiency was based on the period starting from the production of the material in the production line until the packaging of it. Energy efficiency is achieved by making that the part of the hydraulic system is driven by servo motor and the motor is completely stopped during the system doesn’t work. The closed loop control method is used in this study. According to knowledge of working pressure, the system was observed as whether it works or not. An algorithm was created to distinguish the material in the conveyor line system. The types of materials were separeted with respect to the information received from the laser sensor. In this study, energy efficiency were achieved as 60% gain in a production line. This ratio was obtained from only the hydraulic system. The automation system which was established by an algorithm in the conveyor line maximizes the efficiency of labor and time and additionally human-error was reduced to zero.
Automation Application of Hydraulic Press Conveyor and Analysis of Efficiency