HIFZÎ'NİN MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL'İ (İNCELEME-METİN) - FIRAT, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Sözlü ürünler arasında bulunmakla birlikte yazılı ürünlerde de sıklıkla rastladığımız atasözleri kültür tarihi açısından oldukça kıymetlidir. Eski Türk edebiyatında mesel ve emsal şeklinde yer alan atasözleri bazı manzum metinlerde yer bulmakla birlikte toplu olarak bazı eserlerde de toplanmıştır. Araştırmamıza konu olarak seçtiğimiz Hıfzî'ye ait Manzûme-i Durûb-ı Emsâl bunlardan ilkidir. Bu çalışmada, TBMM Kütüphanesi Nadir Eserler bölümünde YZ 31/4 numarada Sikke-i Manzûme-i Durûb-ı Emsâl şeklinde kayıtlı olan eserin transkripsiyonlu metni ve incelemesi yer almaktadır. 1846 yılında basılan ve rika olarak yazılan bu eserde çeşitli atasözleri bir araya toplanmıştır. Eserin tanıtımına geçilmeden müellif hakkında bilgilere yer verilmiş ve edebiyatımızdaki durûb-ı emsâl örnekleri verilmiştir. Daha sonra eserin incelemesi yapılmış ve transkripsiyonlu metin eklenmiştir. Anahtar Kelimeler: Hıfzî, Durûb-ı Emsâl, İnceleme, Metin

Proverbs, which we often come across in oral products, are also very valuable in terms of cultural history. The proverbs in the old Turkish literature in the form of parables and precedents are included in some verse texts, but they are also collected in some works. Manzûme-i Durûb-ı Emsâl belonging to Hıfzi, which we selected as the subject of our research, is the first of these. In this study, the transcribed text and analysis of the book, which is registered as Sikke-i Manzûme-i Durûb-ı Emsâl, is included in the Rare Works section of the Grand National Assembly of Turkey. Various expressions and proverbs were gathered together in this book which was written as rica from the work published in 1846. Before the introduction of the work, information about the author was given and durub-i precedent examples in our literature were given. Then the work was examined and transcribed text was added. Key Words: Hıfzî, Durûb-ı Emsâl, Review, Text
Hıfzî's Manzûme-i Durûb-ı Emsâl (Review-text)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Dilbilim