Köpeklerde Halotan ve sevofluranın bazı hematolojik ve biyokimyasal değerler ile anestezinden uyanma üzerine etkilerinin karşılaştırılması - Hayat, Ali; Bulut, Sait (My University, 2003)
Bu çalışmada değişik yaş, cinsiyet, ırk ve ağırlıkta 30 köpek üzerinde halotan ve sevofluranın anesteziden uyanma ile bazı hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması yapıldı. Halotan ve sevofluran % 100 oksijen ile birlikte 1.5 MAC dozlarında iki saat süreyle uygulandı. Uyanma döneminde sevofluran grubunda refleksler halotan grubuna göre daha erken oluştu. Ayağa kalkma süresi halotan grubuna göre daha kısa sürelerde gerçekleşti. Hematolojik parametrelerden lökosit sayısı halotan grubunda anesteziden 24 saat sonrada artışına devam etti (p<0.001). Sevofluran grubunda da lökosit sayısında artış meydana geldi fakat bu artış istatistiksel olarak önemsiz bulundu. Her iki grupta eritrosit sayısı, hemoglobin ve PCV değerlerinde anestezi sırasında anlamlı değişiklikler görüldü (p<0.05) ise de 24 saat sonra anestezi öncesi değerlere yaklaştıkları görüldü. Biyokimyasal parametrelerden serum glukoz (p<0.001) ve ALT (p<0.05) düzeylerinde halotan grubunda istatistiksel olarak anlamlı bulunan değişiklikler görüldü. Sevofluran grubunda anestezi sırasında serum glukoz düzeyinde istatistiksel olarak oluşan anlamlı yükselişin (p<0.01) 24 saat sonra alınan kan serumunda anestezi öncesi değerlere yaklaştığı görüldü. Diğer biyokimyasal parametrelerden BUN, kreatin, albumin, globulin değerlerinin her iki grupta da fizyolojik sınırlar içinde kaldığı görüldü. Sonuç olarak halotan ile karşılaştırıldığında; sevofluranın kan parametreleri üzerine olumsuz etkisinin daha az, anesteziden uyanma süresinin ise daha kısa olduğu saptandı. Bundan dolayı, genel durum bozukluğu bulunan ve erken uyanması istenen olgularda sevofluranın halotana tercih edilebileceği kanısına varıldı.
Keywords: Hematolojik parametreler; köpek; biyokimyasal parametreler; halotan; inhalotan anestetikler; sevofluran