SÜRTÜNME KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ AISI AISI 1040/AISI 304L ÇELİK ÇİFTİNİN ELEKTROKİMYASAL KOROZYON DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI. - KIRIK, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Gelişen malzeme teknolojisi ile birlikte; geleneksel kaynak yöntemleri ile birleştirilmesi güç ve problemli olan, özellikle uzay, savunma sanayisi ve otomotiv endüstrisi gibi yaygın alanlarda kullanılan farklı özelliklere sahip orta karbonlu çelikler ile paslanmaz çelikler, yeni ve otomasyona elverişli olan sürtünme kaynak (SK) yöntemi ile birleştirilebilmektedir.Bu çalışmada, farklı özelliklere sahip AISI 1040 ve AISI 304L ostenitik paslanmaz çelik sürtünme kaynağı yöntemiyle ile birleştirilmiştir. Kaynaklı birleştirmelerde; dönme hızı (devir sayısı), sürtünme basıncı ve sürtünme süresi gibi parametreler, ilgili literatür ışığında belirli aralıklarda değiştirilerek, farklı mekanik ve mikroyapı özelliklerine sahip birleştirmeler elde edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, işlem parametrelerinin birleşme kalitesi üzerinde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Farklı özelliklere sahip orta karbonlu çelik ile düşük karbonlu ostenitik paslanmaz çelik alaşımlarının sürtünme kaynak yöntemi ile birleştirilmesinde, uygun devir sayısı, sürtünme basıncı ve sürtünme süreleri kullanılarak kaynak kalitesini artırmak mümkün olabilmektedir.Bu çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmıştır. İkinci bölümde güncel literatürlerden örnekler verilerek yapılan çalışmaların amaçlarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümünde katı hal kaynak yöntemlerinden bahsedilmiş, paslanmaz çelikler ile ostenitik paslanmaz çelikler tanıtılmış ve korozyon hakkında geniş bilgiye yer verilmiştir. Dördüncü bölümde deneysel çalışmanın yöntemi ve deneylere hazırlık aşamaları ele alınmıştır. Beşinci bölümünde deneysel çalışmalar detaylı olarak incelenirken, deney sonuçları irdelenmiştir. Altıncı ve son bölümde çalışma sonunda elde edilen genel sonuçlar ve öneriler verilmiştir.

Medium carbon steel and stainless steels having different characteristics are difficult and problematic to join by conventional welding methods, which are especially widely used in aerospace, defense and automotive industries can be joined by a new and automated friction welding process (FW) with developing material technology.In this study, AISI 1040 and AISI 304L austenitic stainless steels which have different properties were joined by friction welding process. In the welded joint; considering the literature the welding conditions rotational speed, friction pressure and friction time were chosen and, the joints having different mechanical and microstructural properties were obtained. Apparently, the welding process parameters played an important role on the welding quality. It is possible to increase the weld quality of friction welded joints of medium carbon steel and low carbon austenitic stainless steels having different characteristics by using appropriate combination of the rotational speed, friction pressure and friction time.In the first chapter of this study, the subject was introduced. In the second chapter, objectives of the studies with giving examples from current literature were discussed. In the third chapter, the solid state welding processes used were mentioned, stainless steels and austenitic stainless steels were introduced and the information about corrosion was presented extensively. In the fourth chapter, the method of experimental study and the preparation phases of the experiments were presented. In the fifth chapter, the experimental results were given and discussed in details. In the sixth and final chapter, the general results and recommendations were given.
The investigation of electrochemical corrosion behavior of friction welded AISI 1040/AISI 304L steel couple
Keywords: Teknik Eğitim