ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER - Benzer, Fulya; Erkal, Necla; Erişir, Mine; Turan, Turhan (Fırat University, 2005)
Montofon ve Holştayn ırkı sığırların serum kalsiyum (Ca), inorganik fosfor (P) ve magnezyum (Mg) düzeylerinin mevsimlere bağlı olarak değişiminin izlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Elazığ yöresinde aynı bakım ve beslenme koşullarında yetiştirilen 6 ay ve 2 yaş arası hiç doğum yapmamış ve gebe olmayan sağlıklı 130 adet Montofon, 136 adet Holştayn ırkı sığır kullanılmıştır. Bu hayvanlardan iki yıllık süre içinde, 4 mevsim olmak üzere toplam 8 kez kan alınarak mevsimsel serum Ca,  inorganik P ve Mg düzeyleri ölçülmüştür. Montofon için mevsimsel serum Ca, inorganik P ve Mg düzeyleri sırası ile ilk yıl 10.14, 6.27, 1.85 mg/dl, ikinci yıl 9.06, 5.58, 2.26 mg/dl olarak saptanmıştır. Holştaynlarda ise ortalama değerler ilk yıl 10.78, 6.24, 1.74, ikinci yıl 9.00, 6.15, 2.28 mg/dl’dir. Serum Ca, inorganik P, Mg düzeylerinde ırktan ziyade mevsimlere göre önemli farklılıklar saptanmıştır. Adı geçen minerallerin düzeylerine özellikle mevsimler etkili olup, elde edilen bulgular bu minerallerle yürütülecek araştırmalarda mevsimlere göre değişimlerin göz önünde tutulması gerekliliğini ortaya koymaktadır.