SİROTİK HASTALARDA KISA DÖNEM VALSARTAN KULLANIMININ PORTAL KAN AKIMI ÜZERİNE ETKİLERİNİN DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE İNCELENMESİ - YALNIZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2000)
I. ÖZET Giriş: Portal hipertansiyonun ilaç tedavisinde primer amaç varisiyel kanamanın önlenmesidir. Sirozda portal hipertansiyonun ve onun komplikasyonlarının tedavisinde beta blokerler, diüretikler, alfa blokerler ve nitratlar gibi çeşitli ilaçlar kullamlmıştır. Angiotensin H'nin intra-hepatik portal hipertansiyonda potansiyel medyatör olduğu kabul edilmektedir. Çünkü sirozda plazma angiotensin II seviyesi artmıştır ve angiotensin II uygulanması portal basınçta artışa yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı sirotik hastalarda kısa süreli Valsartan kullammınm portal kan akımı üzerine etkilerini araştırmaktır. Metodlar: Bu çalışmada 36 sirozlu hasta (ortalama yaşları 50 olan 18 kadm ve 18 erkek hasta) bir hafta süre ile günde bir kez 80 mg, bir anjiotensin II reseptör antagonisti olan Valsartan aldılar ve hemodinamik değişiklikler non-invazif bir metod olan renkli Doppler ultrasonografi ile incelendi. Ölçümler 12 saatlik bir açlıktan sonra uygulandı. Hemodinamik ölçümler tedaviye başlamadan 24 saat önce ve tedavi aldıktan 4 ve 8 gün sonra uygulandı. Hemodinamik olarak şu parametreler incelendi: Hepatik arter, superior mezenterik arter ve sağ ve sol renal arterde; Pik Sistolik Akım Hızı, Diastolik Akım Hızı, Pik Sistolik Akım Hızı/Diastolik Akım Hızı Oram, Rezistivite İndeksi ve Pulsatilite İndeksi incelendi. Portal vende ise Çap, Ortalama Akım Hızı ve Debi incelendi. Sonuçlar ortalama±SD şeklinde belirtildi. Sonuçlar: Hepatik, superior ve sağ ve sol renal arterde ölçülen hemodinamik parametrelerde istatistiki olarak anlamlı değişiklik saptanmadı. Valsartan tedavisi ile portal ven çapı, maksimal alam hızı ve debisinde istatistiki olarak anlamlı seviyede azalma meydana geldi (her biri için p<0,05). Portal ven debisinde gözlenen azalma 4. günde % 11,7 oranında, 8. günde ise %24,4 oranında idi. (her biri için p<0,05). Yan etki olarak iki hastada semptomatik hipotansif atak gelişti. Renal fonksiyon bozukluğu gözlendi. Serum üre, lo-eatinin ve potasyum seviyelerinde istatistiki olarak anlamlı seviyede artış oldu (her üç parametre için p<0,05 idi). Tartışma: Sonuç olarak; bu bulgular Valsartamn portal hipertansiyon tedavisinde kullanılabileceğini fakat renal fonksiyonlar ile serum potasyum seviyesinin yakm takibinin yapılması gerektiğini göstermektedir.Bu çalışma ayrıca Doppler ultrasonografînin sirotik hastalarda invazif metodlara göre hemodinamik incelemeler için bir non-invazif bir alternatif olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler: Portal hipertansiyon, Valsartan, portal kan akımı, Doppler ultrasonografî.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Gastroenteroloji; Gastroenterology; Hematoloji; Hematology; Kardiyoloji; Cardiology