GRUPLARARASI TEHDİT ALGISI VE DİNİ TUTUMUN SURİYELİLERE YÖNELİK ÖN YARGIDAKİ ROLÜ - Kılınç, Gönül; Sağır, Zeynep (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, psikolojik travmalara neden olabilen deprem ve COVID-19 afetlerini yaşayan bireylerin gruplar arası tehdit algısı ve dini tutumlarının Suriyeli sığınmacılara yönelik ön yargılarındaki rolünü anlamak ve afetlerin bu konuda nasıl bir değişime neden olduğunu betimlemektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 10 (%40) kadın ve 15 (%60) erkek katılımcı oluşturmaktadır. Veri elde etmek için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Veriler NVIVO-12 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmanın en önemli sonuçlar arasında aynı dine mensup olmanın, Suriyeli sığınmacılara yönelik bireylerin tehdit algılarında ve ön yargılarının azalmasında önemli bir rolü olduğudur. Bununla birlikte deprem ve COVID-19 afetlerine maruz kalmak, bireylerin sığınmacılara yönelik ön yargısal tutumlarında değişimler yaşanmasını beraberinde getirmiştir. Böylece, katılımcıların onlara yönelik tutumlarında empatik bir yaklaşımın oluştuğu anlaşılmıştır. Bu durumun nedeni, yaşanılan afetlerle birlikte bireylerin Suriyeli sığınmacılar ile aynı sıkıntıları yaşamalarının oluşturduğu benzerlik algısı ve maruz kalınan afete yönelik dini anlamlandırmalar olduğu söylenebilir
Keywords: Din Bilimi; Sosyoloji; Psikoloji