TÜRKİYE`DE TABİİ AFETLER (1923-1950) - ARSLAN, ASLI (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi Ash ARSLAN TÜRKİYE'DE TABU AFETLER (1923-1950) Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2003, Sayfa: XIV + 255 Tabii afetler, insanoğlunun yaradılışından beri varolan ve varolmaya devam edecek tabiat olaylardır. Çeşitli şekillerde meydana gelen bu olaylar, zamanı ve mekanı önceden bilinemediği için yeryüzünde çeşitli zamanlarda ve mekanlarda büyük kayıplara yol açmaktadır. Deprem, sel,salgın hastalık, heyelan ve kuraklık olaylarının büyük insan kitlelerini ilgilendirerek afet halini aldığı olaylar, Türkiye'de tarih boyunca çokça yaşanmıştır. Coğrafyası bu tür olaylara uygun olan Türkiye, hemen her yıl birbirini izleyen tabii afetleri yaşamaktadır. Bir savaştan daha fazla kayıp verdirebilen bu olaylar, bir bölgenin hatta bir ülkenin tamamının nüfus, ekonomi ve sosyo-kültürel hayatını derinden değiştirme gücüne sahiptir. Bu tür olayların gerçekleşmesini engellemek de her zaman mümkün değildir. Bu çalışmada Türkiye'de 27 yıllık bir süre içerisinde meydana gelen tabii afetler ve sonuçlan incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Tabii afetler, deprem, sel, salgın hastalık, heyelan, kıtlık.

II SUMMARY Master Thesis Ash ARSLAN NATURAL DISASTER IN TURKEY (1923-1950) The Fırat University The Institute of Social Science The History Department 2003, Page: XIV + 255 Natural disasters have always occured since the beginning of human life in the world and they will occur again and again. These events which happen in different forms lead great loss in different places and times as their happening time is not known. The events such as earthquakes, floods, epidemic diseases, landslides, drought affect a great majority of human being and they often occur in Turkey. Turkey's geography is suitable for these disasters and nearly every year natural disasters occur successively. These events, which cause loss of life more than a war, have the power of changing population, economic and socio-cultural life of a country. It is not always possible to prevent these events to happen. In this study, the natural disasters and their results in a period of 27 years in Turkey were investigated. Keywords: The natural disasters, earthquake, flood, epidemic diseases, landslide, drought.
The natural disasters in Turkey (1923-1950)
Keywords: Tarih; History