Epidural anestezide tek doz ve fraksiyone uygulanan lokal anesteziğin hemodinamiye etkisinin ejeksiyon fraksiyonuna göre değerlendirilmesi - Arık, Hasan; Erhan, Ömer L.; Beştaş, Azize; Özer, Ayşe Belin; Yıldızhan, Özden (My University, 2012)
Giriş: Çalışmamızda riskli hastalarda uygulanan epidural anestezide, hastaların ejeksiyon fraksiyonunun ve lokal anesteziğin tek doz veya fraksiyone uygulamasının hemodinami üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya TUR-P cerrahisi uygulanacak elli yaş ve üzeri, ASA III-IV grubundaki 80 hasta alındı. Hastalar EF'lerine göre iki gruba ayrıldıktan sonra, tek doz ve fraksiyone olmak üzere LA'nın iki farklı uygulama yöntemine göre yirmişer kişilik dört alt gruba ayrıldı. Epidural anestezi %2 lidokain ile sağlandı. Hastaların hemodinamik parametreleri girişim süresince kaydedildi.Bulgular: Hastaların hemodinamik parametrelerindeki değişimin EF'si düşük olan gruplarda, EF'si yüksek olan gruplara göre daha belirgin olduğu saptandı. Aynı zamanda EF'si düşük olan gruplardan LA'nın fraksiyone uygulandığı grupta hemodinamik parametrelerdeki azalmaların tek doz uygulamanın yapıldığı gruba göre daha geç başladığı ve daha kısa sürdüğü gözlendi.Sonuç: Lokal anesteziğin tek doz olarak uygulanmasıyla hızla gelişen sempatik blok, kardiyak rezervi yaşlanma veya hastalığa bağlı olarak azalmış hastalarda kompanse edilememekte ve sonuçları daha ağır olabilmektedir. Çalışmamızda yaşlı ve kardiyak açıdan riskli hastalarda epidural anestezide lokal anesteziğin fraksiyone uygulanmasının hemodinamik açıdan daha stabil seyredeceği ve bu nedenle daha az olumsuzluk yaratacağı sonucuna varıldı.
Keywords: Anestezi; Geriatri ve Gerontoloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi