KIRÂAT FARKLILIKLARININ FIKHÎ İSTİNBATLARA ETKİSİ - YALÇIN, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2017)
Allâh'ın kitabı Kur'ân-ı Kerîm'deki kırâat farklılıkları, âlimlerin üzerinde durdukları ve ciddi araştırmalar yaptıkları bir konudur. Çünkü kırâat ilmi açısından kırâatlar, Kur'ân-ı Kerîm'i oluşturan parçalardır. Her âlimin kendi alanı ile alakalı olan âyetlerin kırâatları üzerinde durduğu bir hakikattir. Lüğat âlimleri, kelime yapısındaki kırâat farklılıklarının, sarf (morfoloji) ilmine etkisi üzerinde dururken, nahiv âlimleri kırâatlardaki i'rab farklılıklarının nahiv ilmine etkisi üzerinde durmuştur. Aynı şekilde müfessirler kırâatlardaki farklılıkların tefsir ilmine, fakihler de kırâat farklılıklarının fıkhî hükümlere etkisi üzerinde durmuşlardır. Kırâatlar alt başlıklara sahip olmakla birlikte genel olarak, makbul/sahih ve merdûd/şâz şeklinde iki ana başlık altında incelenmektedir. Biz bu çalışmamızda, kırâatların mâhiyetini, kırâat imamları ile râvîlerinin kim olduğunu ve kırâatlardan fıkhî hükümlere etki eden örnekleri sunmaya çalışacağız. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kırâat, Kırâat imâmı, Fıkıh.

Differences of the qiraahs in the Holy Qur'an, book of Allah, are a subject which scholar emphasize and do serious studies. Because qiraahs in relation to qiraah discipline are parts of Holy Quran. The fact that every scholar studied qiraahs of Qur'anic Verses related to their interest area. While lexicography scholars study effect of differences of qiraahs on ilmi as-sarf (morphology), grammar (nahiv) scholars study effect of differences of I'rab in the qiraahs on grammer discipline. Similarly, Qur'an commentators (Al-mufassirs) study effect of differences of qiraah on tafseer discipline, jurist study effect of differences of qiraah on fiqhi provisions, too. Generally, the qiraahs are investigated as two main title, şâz and mutawatir. In our study, we are going to study nature of qiraahs, qiraah Imams, narrators who are, and effect of qiraahs on fiqhi provisions as giving examples. Key Words: Qur'an, Qiraah, Qiraah Imam, Fiqh.
Effect of differences of qiraahs on fiqhi i?stinbats
Keywords: Din