Munzur Nehri’nde Yaşayan Salmo macrostigma (Dumeril, 1858)’nın Morfometrik ve Meristik Özelliklerinin İncelenmesi - Yüksel, Fahrettın; Karlıkaya, Elif; Çoban, Mehmet Zülfü (My University, 2020)
Bu çalışma, Munzur Nehri’ndeki Salmo macrostigma (Dumeril, 1858)’nın morfometrik ve meristik karakterlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan 40 adet balık numunesi Ocak 2015 ile Aralık 2015 tarihleri arasında Tunceli İli sınırları içerisindeki Munzur Nehri’nden yakalanmıştır. Balık örneklemesinde olta, elektroşoker cihazı, uzatma ağı ve serpme ağı kullanılmıştır. Soğuk zinciri kullanılarak laboratuvara getirilen balıklarda 24 adet morfometrik ve 14 adet meristik özellik araştırılmıştır. Balıkların vücut kısımlarından ölçülerek ve sayılarak elde edilen veriler birbirlerine oranlanmıştır. Araştırmada incelenen balıkların yanal çizgisi (linealateral) üzerindeki pul sayısı 107-146, dorsal yüzgeç ile yanal çizgi arasındaki (transversal) pul sayısı 20-31, birinci solungaç yayındaki diken sayısı 18-22 ve omur sayısı 54-59 arasında değişiklik göstermiştir. Ventral, dorsal, kaudal, anal ve pektoral yüzgeçlerdeki sert ve yumuşak ışınlar sayılmıştır. Buna göre türün tanımlayıcı özellikleri V: I-II 7-12; D: III-IV 10-12; K: VIII 17-25; A: I-IV 7-11; P: I-II 8-14 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Türkiye