SEZAİ KARAKOÇ VE ECE AYHAN ŞİİRLERİNDE ÖZGÜRLÜK SORUNU - BOZDEMİR, NEVRİYE (Fırat Üniveristesi, 2016)
Türk edebiyatında 1950'li yılların öne çıkan şiir anlayışı İkinci Yeni şairlerinden Sezai Karakoç ve Ece Ayhan şiirlerinde Varoluşçuluk akımı açısından "özgürlük sorunu"nun değerlendirildiği çalışmamızda, bireyleşme sürecinin şiire yansımalarını değerlendirdik. "Kapalı şiir" olarak eleştirilen İkinci Yeni'nin ben'in edimlerine kayıtsız kalınmadığını gördüğümüz şiirlerde, Varoluşçu düşüncenin Türk şiirine bulunduğu etkilere değinerek Sezai Karakoç ve Ece Ayhan şiirinde ele alınış şeklini inceledik. Farklı üslup ve temaların bulunmasına rağmen varoluş görüngülerinin yer aldığı görüldü. Varoluş kaygısı nedeniyle özgürlüğün bir soruna dönüştüğü ve bireyin öz arayışının özgürlük ve hiçlik bağlamında kuşatılmışlık hissine sebep olduğu görülür. Çalışmada varoluş görüngüleri iki ana bölüm hâlinde değerlendirildi ve özgürlük sorununun açığa çıkışı farklı temalar ile örneklendirilerek bireyleşme süreci açıklandı. Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, Ece Ayhan, Varoluşçuluk, İkinci Yeni, özgürlük, birey.

The problem of freedom is analyzed in terms of existentialism in the poems of Sezai Karakoç and Ece Ayhan, the poets of The Second New which is the prominent poetry movement of 1950s in Turkish literature and the reflection of process of individuation on poetry is assessed. Poems of The Second New are found not to be indifferent to the acts of individuals but criticized for not being an open poetry. While the effect of the existentialist thought on the Turkish poetry is addressed the way how this thought is dealt in the poems of Sezai Karakoç and Ece Ayhan is discussed. Although there are different styles and themes images of existence are found. It is found that due to the concerns about existence, freedom becomes a problem and the essence of individual pursuit causes feeling of siege in the context of freedom and nihility. In this study images of existence is listed in two main parts, the emergence of the problem of freedom is exemplified with different themes and the process of individualization is explained. Key Words: Sezai Karakoç, Ece Ayhan, Existentialism, The Second New, Freedom, individual.
The problem of freedom in the poems of Sezai Karakoç and Ece Ayhan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı