13 NUMARALI VE 1727-1730 TARİHLİ MÜHİMME ZEYLİ DEFTERİ (DEĞERLENDİRME-TRANSKRİPSİYONU-DİZİN) - KURT, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi13 NUMARALI VE 1727-1730 TARİHLİ MÜHİMME ZEYLİ DEFTERİ(Değerlendirme-Transkripsiyon-Dizin)ZEYNEP KURTFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim Dalıİncelediğimiz 13 Numaralı Mühimme Zeyli Defteri; çoğunlukla Revan, Gence, Şirvan,Tebriz, Tiflis, Erzurum eyaletlerindeki idarecilerle yapılan doğrudan ya da dolaylı yazışmalarıiçermektedir.Deftere kaydedilen hükümlerde; vergilendirilmesi istenen toprakların yazılması vemerkeze bildirilmesi, isyanların bastırılması, sınır boylarında bulunan kalelerin muhafazası,sınır hududunun belirlenmesine dair hükümler önemli yer tutmaktadır.Defterin son kısımları Şiilerin saldırılarına karşı olarak başlatılan Doğu Seferi ile ilgilihükümleri içermektedir.
13 th. number and the data from 1727 to 1730 Mühimme Zeyli notebook (evaluation-transcription-index)
Keywords: Tarih