Tip 1 Diyabet Gelişme Riski UHT Ve Pastörize Sütle Beslenenlerde Düşük Olabilir! - Guran, Husnu Sahan; Pekkolay, Zafer; Vural, Aydın; Erkan, Mehmet Emin; Kilinc, Faruk; Tuzcu, Alpaslan Kemal (My University, 2020)
Amaç: Erken çocukluk döneminde mide bariyerinin gelişmemesine bağlı olarak bağırsakların geçirgenliği artmaktadır.İnek sütü içindeki proteinler bağırsak bariyerini aşarak infanta geçmektedir. Bu proteinler antikor üretimini tetikleyerekpankreasta beta hücre yıkımına neden olmakta ve Tip 1 diyabetes mellitus oluşabilmektedir. Otoimmün hasarı tetikleyenetkenin insülin olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda bu araştırmada farklı tip inek sütlerindeki insülin düzeylerininbelirlenmesi amaçlandı.Yöntemler: İnek sütlerindeki insülin seviyelerinin belirlenmesi amacıyla 50 adet UHT, 50 adet pastörize, 50 adet devamsütü ve 10 adet organik devam sütü orijinal ambalajında olacak şekilde farklı süpermarketlerden toplandı. Herhangi birişlem görmemiş ve çiğ olarak satılan 50 çiğ süt örneği ise 20 farklı mandıradan temin edildi.Bulgular: UHT sütlerde ortalama insülin düzeyi 0,019±0,009 ?g/L, pastörize sütlerde 0,076±0,126 ?g/L, devamsütlerinde 0,380±0,327 ?g/L, organik devam sütlerinde 1,130±0,130 ?g/L ve çiğ sütlerde 0,801±0,528 ?g/L olarak tespitedildi. İnsülin düzeyleri gruplar arasında istatiksel açıdan önemli bulundu (P<0,001). UHT ve pastörize sütlerdeki insülinmiktarlarının devam sütü, çiğ süt ve organik devam sütlerinden daha düşük olduğu belirlendi (P<0,001). Devamsütlerindeki insülin miktarlarının çiğ süt ve organik devam sütlerindeki miktarlardan daha düşük (P<0,001), organikdevam sütlerindeki insülin miktarlarının ise çiğ sütlerdeki miktarlardan daha fazla olduğu tespit edildi (p<0,029). Sonuç: Bu araştırma sonuçları UHT ve pastörize süt örneklerindeki insülin düzeylerinin diğer süt tiplerine göre dahadüşük olduğu ve bu sütlerin yaşamın ilk dönemlerindeki bebeklik çağında diğer süt tiplerinden daha güvenli olabileceğinigöstermektedir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri