Karakaya Baraj Gölü'ne Dökülen Han Çayı (Malatya, Türkiye)'nın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri - Sönmez, Feray; Battal, Zeynep Selva (My University, 2017)
Bu çalışmada, Karakaya Baraj Gölü'ne dökülen Han Çayı'nın bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin araştırılması amacıyla Aralık 2013-Kasım 2014 tarihleri arasında 8 ay (Haziran-Eylül 2014 tarihleri arası çay kuruduğu için örnekleme yapılamamıştır) süreyle su örnekleri alınarak ölçüm ve analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen ve akım değeri arazide yapılan ölçümlerle belirlenirken, toplam sertlik, tuzluluk ve organik madde titrimetrik metotla, asit kapasitesi, toplam azot, toplam fosfor, nitrit, nitrat, sülfat, silika ve kimyasal oksijen ihtiyacı gibi kimyasal parametrelere ait değerler laboratuvarda yapılan spektrofotometrik analizlerle tespit edilmiştir (APHA 1985). Araştırma sonuçları, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine Han Çayı'nın toplam fosfor hariç (II./III. sınıf) diğer bütün parametrelere ait değerlere göre I. sınıf su kalite özelliğine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre Han Çayı'nın toplam fosfor hariç (II./III. sınıf) diğer bütün parametrelere ait değerler için I. sınıf su kalite özelliğine sahip olduğunu ortaya koymuştur
Keywords: Su Kaynakları; Çevre Bilimleri; Limnoloji