Bir Konutun Dış Duvarları İçin Isıtma ve Soğutma Yüklerine Göre Optimum Yalıtım Kalınlığın Tespiti ve Enerji Tasarrufu Analizi - Uçar, Aynur; Dumrul, Muhammed Usame (My University, 2019)
Artan nüfus, gelişen teknoloji enerjiye olan talebi sürekli olarak artırmaktadır. Bu durum Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri zorunluenerji tasarrufuna yöneltmiştir. Yapılarda enerji tasarrufu için kullanılan en etkin yöntemlerden biri ısı yalıtımıdır. Bu çalışmada ikifarklı duvar modeli (dıştan yalıtımlı duvar ve sandviç duvar), üç farklı yakıt çeşidi (doğalgaz, kömür ve elektrik) ve iki farklı yalıtımmalzemesi sıkıştırılmış polistiren (XPS) ve genleştirilmiş polistiren (EPS) kullanılarak yalnız ısıtma, yalnız soğutma ve hem ısıtma hemde soğutma durumunda Malatya ili için optimum yalıtım kalınlığı, toplam maliyet, enerji tasarrufu ve geri ödeme süresi hesaplanmıştır.Elde edilen sonuçlardan, hem ısıtma ve hem de soğutma durumu için optimum yalıtım kalınlıkları 0.0549 m ile 0.0836 m arasında,enerji tasarrufları 24.79 TL/$m^2$ile 60.45 TL/$m^2$arasında ve geri ödeme sürelerinin ise 2.5714 ve 4.2062 yıl arasında değiştiğigözlemlenmiştir.
Keywords: Mimarlık; Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği