ALT EKSTREMİTE İSKEMİ REPERFÜZYONUNUN YOL AÇTIĞI AKCİĞER HASARINDA MELATONİNİN KORUYUCU ETKİNLİĞİ - UYSAL, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Alt ekstremite iskemi-reperfüzyonunu takiben nötrofil infiltrasyonu ve serbest oksijen radikallerine bağlı olarak akciğer hasan oluştuğu gösterilmiştir. Bu hasarın büyük bir bölümü reperfüzyon sırasında oluşmaktadır. Bu çalışmada, deneysel alt ekstremite iskemi-reperruzyonun modelinde oluşan akciğer hasan ve bunları önlemede melatoninin koruyucu etkisi araştırıldı. Çalışmada 40 adet Yeni Zelanda cinsi beyaz erkek tavşan kullanıldı. Tavşanlar rastgele dört eşit gruba ayrıldı: Grup 1 (sham grubu, n=10), Grup 2 (I-R grubu, n=10), Grup 3 (preiskemik tedavi gnıbu, n=10) ve Grup 4 (prereperfüzyon tedavi grubu, n=10). Grup l'de sadece anestezi uygulandı ve 6 saat bekleme sonrası kan ve doku örnekleri alındı. Grup 2,3 ve 4 'de anestezi verildikten sonra bilateral arka ekstremite, kalça eklemi hizasından turnike ile sıkıldı. 4 saat iskemi sağlandıktan sonra turnike açıldı ve iki saat reperfüzyon sonrası kan - doku örnekleri alındı. Melatonin, Grup 3'de iskemiden ve Grup 4' de reperfüzyondan 15 dakika önce 10mg/kg intraperitoneal yolla verildi. Alınan kan örneklerinde eritrosit GSH- Px, SOD, CAT, plazma MDA seviyeleri ölçüldü. Akciğer dokusu MDA düzeyleri tesbit edildi ve bistopatolojik olarak incelendi. iskemi-reperfüzyon uygulanan gruplar arasında Grup 4 deneklerin eritrosit antioksidan enzim seviyelerinin (GSH-Px, SOD, CAT) Grup 2 ve Grup 3 'e göre yüksek olduğu tesbit edildi (pO.01). Doku ve plazma MDA seviyeleri grup 4 de grup 2 ve grup 3 'e göre anlamlı derecede daha düşük bulundu (p<0.01). Histopatolojik incelemede reperfüzyondan hemen önce melatonin verilen grupta {grup 4) nötrofil sayısı ile interstisyel ödem ve konjesyonun daha az, alveoller arası septumlann daha ince olduğu saptandı (p<0.01). Reperfüzyondan önce melatonin kullanımı, alt ekstremite geçici iskemi- reperfüzyonuna bağlı akciğerlerde oluşan injuriyi azaltmaktadır. Bunu da antioksidan enzim aktivitelerini artırarak, lipid peroksidasyonunu önleyerek ve nötrofil infiftrasyonunu azaltarak gerçekleştirmektedir.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi; Thoracic and Cardiovascular Surgery