ŞEHADETU'L-MER'ETI BEYNE MEFHUMI'L-INSAN VE MURADI'L-KUR'AN - IBRAHIM, ABDULRAHMAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Araştırma konusu olarak seçmiş olduğum bu mevzu, bazı önemli problemlerin çözümünü sağlayacak mahiyettedir. Çünkü konu olarak Kadının şahitliği meselesi bazı şeylerin ispatı sadedinde kullanılmasında önemli bir etkisi bulunmaktadır. Sadece bu amaçla değil bilakis hukuki açıdan bazı şeylerin ortaya konulması, kadının şahitliği meselesi üzerinde hareket etmekte veya ispat edilmektedir. Aynı zamanda bu araştırmanın konusu âlimler tarafından da ihtimam gösterilen bir konudur, çünkü söz konusu konu, kadının şahitliği meselesidir ki bu birtakım hassasiyetleri bulunan bir meseledir. -Bu bağlamda- fakih ve müfessirlerin konuyla ilgili görüşleri farklılıklar arz etmektedir. Bundan dolayı da elimden geldiğince meseleyi ele almaya çalıştım. Öncelikle kadının şahitliği meselesini insan mefhumu (unsuru) ile Kur'an-ı Kerim'in maksatları açısından konumunu açıkladım ve çalışmada şahitlik kavramı ve aslı, şahitliğin önemi, rükünleri, erkeğin şahitliği ile kadının şahitliği arasındaki farklar ve şahitliğin teşrii olmadığını aksine teklifi bir konu olduğunu ortaya koymaya çalıştım. Bunun yanında şahitlik konusunun kitap ve sünnetteki yerini, şahitliğin şartlarını, kadının tek başına şahit olması ve bunun yeterliliği ile kadın şahitliğinin tek başına yeterli olduğu hallerin kitap, sünnet ve klasik kaynaklar açısından konumunu açıkladım. Ek olarak kadının şahitliği konusunu hadd bablarındaki yerini ile erkekle birlikte kadının şahitliği meselesi ve beşeri düzlemde erkek veya kadın oluşun şahitlik üzerindeki etkisini ifade ettim. -Son olarak- kadının şahitliği konusu çerçevesinde oluşan birtakım şüpheleri belirtip bu şüpheleri cevaplandırmaya çalıştım ve nihai olarak da araştırmanın önemli sonuçlarına yer verdiğim bir sonuç kısmını da çalışmaya ekledim.

Indeed the subject of this research that I have selected solves very important issues with respect to its time and place, so for that this subject has a significant impact on the means of proof, and not only this but it depends on the testimony of women to prove the right, therefore the subject of this research is very important to scholars because testimony in Islam is a very critical subject and the view of scholars and interpreters are different so I have tried to be fair and modest in this research based on my research findings. This study shows the testimony of women between the human understanding and the concept of holy Quran. This research shows the definition of testimony, its origin, importance and its pillar and the difference between the testimony of men and women, testimony is mandate not an honor, it also shows the origin of testimony and its conditions. It includes the testimony in holy Quran and Sunnah and conditions of testimony, shows the testimony of women only and her quorum, this research shows makes clear the testimony of women alone in holy Quran, Sunnah and prophet Mohammed's (PBUH) companions and followers, and the testimony of women in the boundary of and legitimacy of testimony with men, and the natural differences between men and women that has effects on the testimony, and explained the doubts about the testimony of women in Islam and I also answered those doubts. Finally I conclude with the most important findings.
Kura'n-ı Kerim ve beşeri anlayışa göre kadının şahitliği
Keywords: Din; Hukuk