ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ - Gökyer, Necmi; Türkoğlu, İsmail (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, eğitim fakültesi öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin belirlenmesive yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır. Bu araştırma anlık taramamodelindedir. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim öğretim yılında, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesibünyesinde bulunan yedi bölümünün birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören toplam1740 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemini ise, her bölümden basit tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenentoplam 1205 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Diker Coşkun veDemirel (2009) tarafından geliştirilen “Üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri (YBÖEÖ)”adlı ölçek kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin; Güdülenme, merak yoksunluğu alt boyutlarındayaşam boyu öğrenme eğilimlerinin çok az uyuyor düzeyinde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bulguya göreöğrencilerin bu alt boyutlardaki yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düşük olduğu söylenebilir. Sebat,öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk ve ölçeğin tamamında kısmen uyuyor düzeyinde olduğu saptanmıştır. Bubulguya göre de öğrencilerin bu alt boyutlardaki yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek olduğusöylenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları