İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN BİLGİSAYARLARLA ÇÖZÜMÜ - ÇİÇEK, ERDAL (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN BİLGİSAYARLA ÇÖZÜMÜ Erdal CİCEK Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana bilim Dalı 1994, Sayfa: 99 iyi planlanmış bir su dağıtım şebekesinin ihtiyaç duyulan suyu yeterli miktarda, istenilen basınçta ve kullanılabilir kalitede tüketiciye ulaştırması gerekir. Su dağıtım şebekelerindeki akım ve basınçların analizi oldukça karmaşık bir hidrolik problemdir. Bu tez çalışmamızda su dağıtım şebekelerinin özelliklen ve tasarım kriterleri incelendikten sonra şebeke hidrolik ve tasarım yöntemlerinin esasları anlatılmış tır. Hidrolik çözüm için temel denklemlerin düğüm noktalarına ve gözlere uygulanma yöntemleri ile denklem takımlarının çözümü için Hardy Cross, Newton Cross ve Newton Raphson gibi sayısal metodlar incelenmıştir. Ayrıca denklem takımlarının, doğrusal denklemlere dönüştürülerek ardaşık yaklaşımlarla çö-gülmesi esasına dayanan lineer analiz yaklaşımına değinilmiştir. Ayrıca su şebekelerinin tasarım yöntemlerinden parametrık tasarım, ölü nokta yaklaşımı ve optimizasyon yöntemleri anlatılmıştır. Şebeke çözüm ve tasarım yöntemlerinin bilgisayar vasıtasıyla uygulanabilmesi amacıyla "ölü nokta yöntemi " ile çözüm yapan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Ayrıca Hardy Cross yöntemi için bir bilgisayar programıda geliştirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Boru ağları, Hidrolik analiz, Düğüm noktası yaklaşımı metodu, Söz yaklaşımı metodu

Ill SUMMARY Masters Thesis COMPUTATIONAL ANALYSIS OF WATER NETWORKS Erdal Ç1CEK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1994, Page :99 A well-planned water distnut ion network must de liver the needed water in adequate quantity with acceptable quality at required pressure. The analysis of flow and discharge' values in water distribution network is a fairly complex hyraulic problem. In this paper, the iterative nu merical methods for analysis of an existing network and the desing methods for a future network are surveyed. For the hydraulic analysis of water distribution networks, three methods exist. Method of nodes, Method of girds, Method of lineer analysis.IV All three methods utilize numerical techniques.Same well-known successive approximation techniques which are uti lized in methods of nodes and girds are Hardy Cross, Newton Cross and Newton Raphson techniques. The design methods of water distribution networks have increased paralel to the development of computer capaci ties. Same design methods are parametric design, method of dead point and optimization methods. In this paper, a computer program packages with detailed documentation were developed at Fırat University, Environmental Engineering Depertment, Envi romental techno logy section for computer applications of above meutioned analysis and design methods. KEY WORDS : Pipe networks, Hydraulic analysis, Method of nodes, Method of girds
Computational analysis of water networks
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering; Şehircilik ve Bölge Planlama; Urban and Regional Planning