ŞİZOFRENİK HASTALARDA BAŞ VE YÜZ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİ - ÖGETÜRK, MURAT (Fırat Üniveristesi, 1998)
Şizofrenik hastalarda baş ve yüz ile ilgili az sayıda antropometrik çalışma yapılmış ve farklı sonuçlar bildirilmiştir. Bu nedenle çalışmamızda, merkezi sinir sisteminin çeşitli bölümlerinde değişik anomaliler saptanmış olan şizofrenide baş ve yüzün ölçümsel özelliklerinin belirlenmesi ve hasta ile kontrol gruplarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde yatarak tedavi gören ve şizofreninin çeşitli alt tip tanılarını almış, 27'si kadın, 34'ü erkek toplam 61 hasta ile yaş, cins, boy, ağırlık yönünden uygun aynı sayıda normal kişi alındı. Hasta ve kontrol grupları 18-25 yaş ile 26 yaş ve üstü olacak şekilde yaş gruplarına ayrıldı. Baş, yüz, orbita, burun, ağız, dudaklar ile kulaklarla ilgili toplam 147 ölçüm değişkeni ve 23 adet indeks belirlendi. Ölçümler, standart antropometrik ölçüm aletleri ve amaca uygun modifiye aletlerle alındı. Hasta ve kontrol gruplarından elde edilen bulgular, çok değişkenli varyans analiziyle karşılaştırıldı. Baş ölçümleri kadın hastalarda daha anlamlı olmak üzere (p<0.05), tüm hastalarda normalden küçük bulundu. Hastaların yüzlerinin üst bölümleri ile ilgili ölçüm sonuçlan küçük, alt bölümlerine ait olanlar ise büyük olarak belirlendi. Orbitalann normalden küçük olduğu saptandı. Sonuç olarak; şizofrenik hastalarda dıştan ölçümle tespit edilen değişikliklerin, merkezi sinir sistemindeki çeşitli yapıların gelişimsel geriliğiyle ilişkili olduğu düşünüldü.

Anthropometric Measurements of the Head and Face in the Schizophrenic Patients In the literature, anthropometric studies in schizophrenic patients are rather scarce, and contradicting findings have been reported. The aim of the present study was to determine the various measurements of the head and face of schizophrenic subjects with various central nervous system (CNS) anomalies. The results were compared with those of the control groups. In this study, a total of 61 patients (27 women, and 34 men) diagnosed with schizophrenia was included. The patients were admitted to Elazığ Mental Disorders Hospital. The control subjects were chosen from among the same sex, age, height and weight matching patient individuals. All the subjects were divided into two groups; 18-25 years age group and over 26 years age group. A total of 147 measurement variables related to head, face, orbit, nose, mouth, lips, and ears, and 23 indices from these measurements were determined. The measurements were performed with standard anthropometric instruments and with measure tools modified for special purposes. The results obtained from test and control groups were compared with multivariate analysis of variance. Head measurements in all patients were found to be smaller than the control subjects. This reduction was significant (p<0.05) in female patients. Measurements taken from upper face region tended to be smaller. However, values obtained from lower parts of the face were larger than those of the control subjects. Orbits in test groups were smaller. In conclusion, these results indicate that differences in external measurements in schizophrenic patients might be related to developmental abnormalities of the CNS.
Anthropometric measurements of the head and face in the schizophrenic patients
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Morfoloji; Morphology