Helicobacter pylori enfeksiyonunda malondialdehit ve glutatyon peroksidazın mukoza düzeyleri: Eradikasyonun etkisi - Bahçecioğlu, İ. Halil; Yılmaz, Seval; Üstündağ, Bilal; Dogukan, Ayhan; Karoğlu, Aziz; Dönder, Emir (My University, 1998)
Helicobacter pylori enfeksiyonunun gastrik karsino-geneziste bir risk faktörü olduğu düşünülmektedir. Fakat mekanizması açık değildir. Biz bu çalışmada gastrik kansere predispozan olduğu düşünülen Helicobacter pylori gastritinde serbest oksijen radikallerinin rolünü tespit etmeyi amaçladık. Hislopatolojik olarak aktif gaslritli hastalarda malondialdehit ve glutatyon peroksidaz'ın mukoza! düzeylerini çalıştık; Eradikasyonun etkisini inceledik. Helicobacter pylori gastritinde malondialdehit düzeyleri normal histolojiye göre anlamlı yüksekti (p<0.001). Glutatyon peroksidaz düzeyleri arasındaki fark anlamlı değildi (p>0.05). Eradikasyon tedavisiyle malondialdehit ve glutatyon peroksidaz düzeylerinde anlamlı azalma oldu (p<0.01; p<0.001). Bu sonuç Helicobacter pylori 'nin serbest oksijen radikallerinin oluşumunu arttırdığını göstermektedir. Bu gastrik karsinogeneziste önemli olabilir.
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji