Sınıfta eşitlikçi davranış ölçeğinin geliştirilmesi - Kan, Çiğdem (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde sınıfta eşitlikçi davranış ölçeğini geliştirmektir. Araştırmanın örneklemini, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Ankara ilindeki 49 ilköğretim okulu ikinci kademede görev yapan 289 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Tarama yönteminin kullanıldığı araştırmada, yapılan faktör analizi sonucunda toplam varyansın %55.3’ünü açıklayan dört alt faktörlü 27 maddelik ölçek elde edilmiştir. Bunlardan birinci alt faktörde yer alan on iki madde “sınıfta eşitliği vurgulama”, ikinci alt faktörde yer alan beş madde “bireysel farklılıklara karşı eşitlik”, üçüncü alt faktörde yer alan beş madde öğrencilerde özgüven oluşturma ve dördüncü alt faktörde yer alan beş madde “objektif davranma” olarak adlandırılmıştır. Testin iç tutarlılık güvenirliliği için Cronbach alpha değeri 0.94 bulunmuştur. Bu ölçeğin ilköğretim ikinci kademe sosyal bilgiler öğretmenlerinin sınıfta eşitlikçi davranışlarının geçerli ve güvenilir olarak ölçülebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları