Kadirli'nin Kuruluş ve Gelişmesi - Üçeçam, Döndü; Haylı, Selçuk (My University, 2003)
Kadirli'nin ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmese de, muhtemelen ilk kuruluş tarihinin M.S 69'a kadar çıktığı ileri sürülmekte ve şehrin Romalılar tarafından tesis edilmiş olduğu kabul edilmektedir. Kadirli'nin (Flaviopalis) kuruluş yerinin, Hititler'den itibaren işlek bir yol kavşağı üzerinde yer alışı, aynı zamanda Savrun çayının kenarında verimli bir ovada bulunması, uygun iklim şartlan yerleşmenin ilk kurulduğu andan itibaren hayat kaynakları olmuş ve bu faktörler şehrin gelişimini hızlandırmıştır. Şehir ilk olarak Savrun çayının doğusundaki tepenin eteklerinde kurulmuştur. 1865 yılına kadar dar bir alanda gelişme gösteren şehrin asıl gelişimi, 1865 yılından sonra Fırka-i İslahiye hareketiyle gerçekleşmiştir. Kadirli'nin alansal gelişiminde 1960 yılına kadar ağır bir tempo yaşanırken, bu yıldan sonra hem alansal hem de fonksiyonel gelişim hızlanmıştır. Bu gelişim neticesinde, nüfusunun artmasıyla şehir, Savrun çayı batısına ve daha güneydeki düzlük alanlara yayılmıştır.
Keywords: Tarih; Kentsel Çalışmalar