TRANSLUSENSİLERİ FARKLI ZİRKONYALARIN TERMAL VE MEKANİK YAŞLANDIRMA SONRASI DAYANIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - RENÇBER, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Günümüz estetik algısının değişmesi nedeniyle hem estetik olarak kabul edilebilir hem de çiğneme kuvvetlerine yeterli dayanıklılığı sağlayacak yeni materyaller geliştirilmeye çalışılmaktadır. Monolitik zirkonya restorasyonlar; yüksek kırılma dayanımları, karşıt dişte doğal dişe benzer aşındırma yaratmaları, estetik olmaları ile zirkonyum alt yapılı ve metal destekli restorasyonlara alternatiftir. Translusensi parametreleri değiştirilerek anterior ve posterior bölge için hem optik özellikleri geliştirilmiş hem de daha dayanıklı monolitik zirkonya materyaller üretilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla translusensileri farklı zirkonyumların termal ve mekanik yaşlandırma öncesi ve sonrası biaksiyal bükme dayanımlarını karşılaştırdığımız çalışmamızda Katana High Translucent, Katana Ultra Translucent Multi Layered ve UPCERA (ST) blokları kullanıldı. Bu bloklar ISO 6872 standartları gereği 1.2 mm çap ve 16 mm kalınlıklarda her grupta 40, toplam 120 adet disk şeklinde üretildi. Her grup dört alt gruba ayrılarak (N=10); bir grup kontrol olmak üzere, bir gruba 5°C ile 55°C ler arası 10.000 termal siklus, bir gruba 50 N yükte 240.000 siklus çiğneme similatörü ve bir gruba da hem termal siklus hem çiğneme similatörü ile yaşlandırma yapıldı. Toplam 12 grubun biaksiyal bükme dayanımları ve Vicker's sertlik değerleri karşılaştırıldı. Her gruptan rastgele alınan örneklerin SEM/EDS analizleri gerçekleştirildi. Veriler Shapiro Wilk's'dan (p=0.05) ve Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri ile analiz edildi. Katana UTML, Katana HT ve UPCERA grupları için biaksiyal bükülme dayanımı ve Vickers sertlik değerleri arasındaki ilişki anlamlı olarak farklı bulundu. Yapılan testlerde en düşük kırılma dayanımı değeri Katana UTML gruplarında bulunurken en yüksek dayanım UPCERA gruplarında ölçüldü. Vickers sertlik değerinde ise en yüksek değer Katana UTML grubunda bulunurken en düşük Katana HT gruplarında bulundu. Yaşlandırma prosedürlerinin, kırılma dayanımları ve Vickers sertliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark yaratmadığı gözlendi. Translusensileri farklı zirkonyaların kırılma dayanımlarının ağız içi kullanıma uygun oldukları saptandı. SEM analizi sonuçlarına göre yapay yaşlandırma sonrasında gruplarda yüzeyde bozulma oluşturacak bir deformasyon görülmedi. EDS analizi sonuçlarına göre en yüksek ytrium oranı Katana UTML gruplarında gözlenirken en düşük UPCERA gruplarında bulundu. Anahtar Kelimeler: Biaksiyal bükme dayanımı, translusent, zirkonya

Due to the change in today's aesthetic perception, new materials are tried to be developed that are both aesthetically acceptable and provide sufficient resistance to chewing forces. Monolithic zirconium restorations are an alternative to zirconium-based and metal-supported restorations with their high fracture strength, natural tooth-like abrasion on the opposite tooth, and aesthetics. By changing the translucency parameters, it has been tried to produce both improved optical properties and more durable monolithic zirconium materials for the anterior and posterior regions. For this purpose, Katana High Translucent, Katana Ultra Translucent Multi Layered and UPCERA blocks were used in our study where we compared the biaxial bending strength of zirconiums with different translucencies before and after thermal and mechanical aging. These blocks were produced in 1.2 mm diameter and 16 mm thickness discs in accordance with ISO 6872 standards in the form of 40 discs in each group and a total of 120 discs. Each group was divided into four subgroups (N=10); One group was aged with 10.000 thermal cycles between 5 °C and 55 °C, one group was aged with a chewing simulator at 50 N load for 240.000 cycles, and one group with both thermal cycle and chewing simulator. Biaxial bending strength and Vicker's hardness values of a total of 12 groups were compared. SEM / EDS analysis of random samples from each group was performed. The data were analyzed by Shapiro Wilk's (p = 0.05) and Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests. The relationship between biaxial bending strength and Vickers hardness values was found to be significantly different for Katana UTML, Katana HT and UPCERA groups. In the tests, the lowest fracture strength value was found in Katana UTML discs, while the highest strength was measured in UPCERA groups. Vickers hardness value was found the highest in Katana UTML group, while the lowest was found in Katana HT groups. It was observed that the aging procedures did not make a statistically significant difference in terms of fracture strength and Vickers hardness. It was determined that the fracture strength of zirconias with different translucency is suitable for oral use. According to the results of the SEM analysis, there was no deformation that would cause surface deterioration in the groups after artificial aging. According to the EDS analysis results, the highest ytrium ratio was observed in Katana UTML groups, while the lowest was found in UPCERA groups. Keywords: Biaxial bending strength, translucent, zirconia
The comparison of strengths between the zirconia which have diffeerent translucency levels after the thermal and mechanical aging
Keywords: Diş Hekimliği