Fırat Nehri' nde yaşayan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792)' nın mide içeriği - Çakmak, M. Nuri; Şen, Dursun; Calta, Metin; Pala, Güneş; Aydın, Rahmı; Ural, M. Şener (My University, 2002)
Bu çalışmada, Mart 1999-Şubat 2000 tarihleri arasında Fırat Nehri' nde yakalanan Oncorhynchus mykiss' e ait 70 balığın mide içeriği incelenmiştir. İncelenen balıkların mide içeriğini bitkisel organizmalardan Cyanophyta (5 takson), Bacillariophyta (18 takson), Chlorophyta (9 takson), Euglenophyta (1 takson) ve Dinophyta (2 takson); hayvansal organizmalardan ise Rotifera (l takson), Oligochaeta (1 takson), Copepoda (1 takson), Amphipoda (1 takson), Diptera (1 takson) ve Pisces (1 takson)' in oluşturduğu saptanmıştır. Sayısal metot ve bulunuş frekansı metodu kullanılarak besinsel organizmaların mevsimlere göre dağılımı incelenmiş olup, çalışma sonucunda sayısal olarak toplam organizmayı sırasıyla Bacillariophyta (% 85,27), Cyanophyta (12,51), Chlorophyta (% 1,58), Amphipoda (% 0,22), Diptera (% 0,22), Oligochaeta (% 0,08), Dinophyta (% 0,04), Pisces ( % 0,03), Euglenophyta (% 0,01)', Copepoda (% 0,01) ve Rotifera (% 0,01)' nın oluşturduğu görülmüştür.
Keywords: Balık; mide içeriği; mide; beslenme davranışı; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; balık beslenmesi; mevsimsel değişimler; nehirler; Fırat Nehri