ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE ÖĞRENCİLERİN SOSYAL BİLGİLER DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ NEDENLERİ - Kan, Çiğdem (My University, 2023)
Sosyal bilgiler dersi, bireyi hayata hazırlamayı amaçlayan bir derstir. Öğrencilerin sosyal bilgiler dersiyle ilgili tutumları, onların başarılarını belirlemede önemli bir etkendir. Öğrencilerin bu derse yönelik olumlu yada olumsuz tutum içinde olmalarında programın yapısı, öğrenme-öğretme süreci, kullanılan materyaller ve okul dışı etkenlerin rolü vardır. Öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarının nasıl olduğu kadar nedenlerini de araştırmak gerekir. Bu çalışmada, öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik olumlu yada olumsuz tutumlarının nedenlerini öğretmen görüşlerine göre değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada, sosyal bilgiler dersine yönelik öğrencilerin tutumlarının nedenleri araştırılmak istendiğinden betimsel tarama türünde nitel bir çalışma yapılmıştır. Araştırma, Elazığ il merkezinde bulunan beş ortaokulda görev yapan 20 öğretmene yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak 2016-2017 eğitim öğretim döneminde gerçekleştirilmiştir. Veriler, betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin sosyal bilgiler dersini genelde sevdiklerini, en fazla güncel olaylarla bağlantı kurmayı, öğretmenin dersi aktif bir şekilde işlemesini, tarih konularını sevdikleri; öğretmen görüşlerine göre öğrencilerin sosyal bilgiler dersini sevmeme nedenleri ise, ezbere dayalı konuların olmasını, çalışmayı sevmemeleri ve konuların birbirinden kopuk olması olarak belirtilmiştir.
Keywords: Sosyal Bilgiler; Öğrenci Tutumları; Sosyal Bilgiler Programı