Ratlara uygulanan kurşun asetatın karaciğer arginazına etkisi ve enzimin bazı kinetik özellikleri - Demir, Fatih; Kocamüftüoğlu, Gonca Ozan; Temizer, Penbe Sema Ozan (My University, 2015)
Kentlerde bulunan endüstriyel artı klar ve motorlu araç egsozları ndan yayı lan kurş un (Pb) çe ş itlisa ğ l ı k problemlerine yol açmaktad ı r. Kent ya ş am ı nda ve kurş un kullan ı lan endüstri dalları ndakurş una maruziyet sonucu akut veya kronik zehirlenmeleri görülmektedir. Üre siklusunun sonbasama ğ ı n ı katalize eden arginaz arginini ornitin ve üreye hidrolize eden bir enzimdir. Arginazaktivitesinin en yüksek oldu ğ u organ karaci ğerdir ve arginaz, memeli karaci ğ erinde amonya ğ ı ndetoksifikasyonundan da sorumlu bir enzimdir. Bu çal ı ş mada; kurş un asetatı n rat karaci ğ er dokuarginazı üzerine olan etkisi ve enzimin baz ı kinetik özellikleri ara ş tı rı lmas ı amaçlanm ı ş tı r. Buamaçla, 8 haftal ı k 250±20 g a ğ ı rl ı ğ ı nda, 28 adet erkek Wistar cinsi rat dört gruba ayrı ld ı . Grup-I;kontrol grubu, Grup-II; 25 mg/kg kurş un asetat uygulanan grup, Grup-III; 50 mg/kg kurş un asetatuygulanan grup, Grup-IV; 75 mg/kg kurş un asetat uygulanan grup. Kurş un asetat Grup II, III,IVdeki ratlara 1 mL serum fizyoloji içinde 7 gün boyunca sabah ak ş am intraperitonal (i.p) olarakuyguland ı . Deney sonunda tüm gruplardaki ratlar anestezi altı nda dekapite edildi, karaci ğ erdokuları al ı nd ı ve spektrofotometrik yöntemlerle arginaz aktiviteleri ve enzimin bazı kinetiközellikleri çal ı ş ı ld ı . Kontrol ve kurş un asetat içeren denek grupları nda karaci ğ er doku arginazı içinpreinkübasyon ı s ı s ı 65°C, preinkübasyon zaman ı 20 dakika, inkübasyon zaman ı 18 dakika veoptimum pH: 10 olarak saptand ı . Enzimin en yüksek aktiviteyi 3 mM MnCl 2 konsantrasyonundaverdi ğ i belirlendi. Arginaz enziminin aktivasyonu için Mn +2 iyonları n ı n ve 65°Cde preinkübasyonungerekli oldu ğ u tespit edildi. 50mg/kg kurş un asetat içeren rat karaci ğ er doku arginazı n ı n L-argininekarş ı olan Kminin 8.5 mM, kontrol grubunun ise 11.5 mM civarı nda oldu ğ u bulundu ğ u ve Pbvarl ı ğ ı nda Km ve Vmax ı n azald ı ğ ı gözlendi ve meydana gelen inhibisyonununun kompetatif oldu ğ usaptand ı . Ayrı ca uygulanan kurş un miktarı arttı kça arginaz aktivitesinin azald ı ğ ı tespit edildi.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Veterinerlik