YAPAY ZEKA OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ : LİTERATÜR DEĞERLENDİRMESİ - Coşkun, Aysun (Fırat University, 2007)
Parametre sayısının çok olduğu ve verilerin normal toplanmadığı birçok kombinetarol optimizasyon (combi-natorial optimization) ve mühendislik problemlerinin çözümünde bilgisayarlar kullanılmaktadır. Bu tür opti-mizasyon problemlerin çözümünde klasik optimizasyon teknikleri yetersiz kalmakla beraber son yıllarda yapay zeka optimizasyon tekniklerinin karmaşık optimizasyon problemlerinin çözümünde başarılı sonuçlar verdiği görülmektedir. Yapay zeka optimizasyon tekniklerinin kullanılmasındaki amaç düşük maliyet ve zamandan tasarruf sağlayarak en uygun çözüme ulaşmaktır. Geliştirilen teknikler doğrultusunda doğru analiz yapabilme ve anında karar verme gibi insana özgü olan yetileri kullanarak karar veren veya tavsiyelerde bu-lunan sistemlerin geliştirilmesi ile daha hızlı ve gerçekçi çözümler elde edilecektir. Bu çalışmada klasik opti-mizasyon tekniklerinden ve yapay zeka optimizasyon tekniklerinden bahsedilerek literatürde bulunan bazı örnekler verilerek sınıflandırma yapılmıştır.