İngilizce Öğretmeni Adaylarının İngilizce Konuşma Kaygılarına İlişkin Görüşleri: Karma Bir Model - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Aslan, Sibel (My University, 2026)
Bu araştırmanın amacı, İngilizce öğretmeni adaylarının konuşma kaygılarını demografik özelliklerine göre incelemektir. Araştırma, karma yöntem ve açıklayıcı sıralı desen ile yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2024/2025 eğitim öğretim yılı güz döneminde bir devlet üniversitesinin Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmuştur. Çalışmaya toplam 237 öğretmen adayı katılmıştır.Nicel veriler, Orakçı (2018) tarafından geliştirilen \"İngilizce Konuşma Kaygısı Ölçeği\" ile toplanmıştır. Bu ölçek, 16 maddeden oluşan ve beşli likert tipi seçeneklere sahip geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. Nitel veriler ise araştırmacılar tarafından oluşturulan \"İngilizce Konuşma Kaygısı Görüşme Formu\" ile elde edilmiştir. Sonuçlar, öğretmen adaylarının genel olarak düşük kaygı seviyelerine sahip olduğunu ancak hazırlıksız konuşmaların kaygıyı artırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca, birinci sınıf öğrencilerinin daha fazla kaygı yaşadığı ve kadın öğretmen adaylarının erkek adaylardan daha fazla kaygı duyduğu gözlemlenmiştir. Konuşma kaygısının akıcılık, kelime bilgisi, telaffuz ve dil bilgisi eksikliklerinden kaynaklandığı bulunmuştur. Öğretmen adayları, kaygıyı yönetebilmek için dil ve iletişim stratejileri, sosyal destek ve pratik teknikler kullanmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim