BİLGİSAYAR DESTEKLİ DİFERANSİYEL DİŞLİ KUTUSU TASARIMI, MODELLEME VE ANİMASYONU - ARSLAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
Diferansiyel araçların dönüşleri sırasında tekerleklerin almak zorunda olduğu yol mesafesinin farklı olmasından dolayı kullanılan bir sistemdir. Diferansiyel araçların performansına, yol tutuşuna ve bazı özel durumlara göre tasarlanır. İhtiyaçlar için farklı diferansiyel çeşitleri kullanılmaktadır. Prensipte tümünün işlevi aynıdır. Diferansiyel sisteminde hipoid konik dişliler tercih edilir.Diferansiyel sistemi, tahrik milinden alınan hareketi tekerlere ileten hızı azaltıp torkun artmasına paralel olarak araçlarda ilk hareketin daha kolay olmasını sağlayan dişli gurubu sistemleridir. Hipoid dişlilerde ayna dişli ile pinyon dişli, eksenleri kesişmediğinden aracın ağırlık merkezini yere yaklaştırarak, aracın iyi yol tutuşunu sağlamaktadır. Ayna dişli ve pinyon dişlilerde helisel ve spiral konik dişli kullanılması, sürtünmeden dolayı oluşan titreşim ve sesi azaltması sebebiyle tercih edilmektedir.Diferansiyel sistemin animasyonu yapılarak dişlilerde meydana gelen hareketin görselleşmesiyle çalışma sisteminin anlaşılması kolaylaştırılmıştır. Dişlilerin birbirleriyle çalışması ve konumları ayrıntılı olarak görülebilmektedir. Hipoid dişli programı ile tasarımcı tarafından seçilen değerler programda yerine yazıldıktan sonra gerekli olan verilerin hesaplanması kolaylaştırılmıştır. Programla birlikle tasarım için ön değerlerin seçimi sayesinde anlık verilere ulaşılabilmektedir. Hipoid dişli sisteminde eksenler arası mesafe ile birlikte oluşan helis açıları, koni açıları, temas açıları ve kaçıklık açı değişimlerinin sonuçları incelenmiştir.

This system is being used, because while cars are turning, the road distance that the wheels have to take is different. It is designed according to differential motors? performance, motors? handling and some special circumstances. Different differantial kinds are used for different needs. However, all of them have the same functions. Hypoid gears are chosen in differantial systems.Hypoid gears enable motor to handle well by centre of gravity of the motor, as the pinyon gear axis and ring gear axis do not intersect. Helical and spiral gears are used, because these reduce the vibration and the sound that result from friction.Differantial system?s animation makes its working system to be understood as the movements of the gears become visualised. We can see the gears working together and their positions in detail. After the values chosen by the designer are written on the programme, the values that are necessary for the designer become easier with the differantial gear system.By this programme, immediate data are reached by means of the face values for the desing. In the hypoid gear system, results of changes of the ring gear axis, the helical angle, the pitch cone angle and the set angle, which occur as a result of the distance between the pinyon gear axis, have been analysed.
The aid of computer differential gear box design modeling and animation
Keywords: Makine Mühendisliği; Teknik Eğitim